Více než 100 počítačů vlastní 65 % velkých firem, za neodpracovaný čas platí statisíce

21.10.2010 | , SODATSW
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Více než sto počítačů vlastní 65 % podniků s obratem nad miliardu korun ročně. Vyplývá to z nejnovějších statistik společnosti SODATSW, která provedla průzkum u dvou tisíc českých firem. Z monitoringu pracovních stanic přitom vyplynulo, že zaměstnanci u počítače netráví výkonem povolání v průměru 17 % své pracovní doby. Měsíčně tak firmy při průměrných mzdách vynaloží částku 535 tisíc za neodvedenou práci na každých sto počítačích.

Podle výzkumu společnosti SODATSW zaměstnanci v průměru více než 80 minut z osmi hodinové pracovní doby využívají k brouzdání po internetu, hraní her nebo jiné nepracovní činnosti. Podnik zaměstnance přirozeně platí i za dobu nestrávenou výkonem povolání. Při průměrném platu 23 500 korun hrubého, který pro firmu znamená náklady na pracovníka 31 490 korun, podnik zaměstnanci měsíčně vyplatí 5 353 korun za neodpracovaný čas.

Počítač je bezesporu užitečný pracovní nástroj, bohužel zaměstnance rozptyluje a odvádí od práce. Firmy s mnoha pracovními stanicemi by proto měly monitorovat čas, po který pracovník navštěvuje webové stránky a aplikace, které neslouží k plnění pracovních úkolů,“ sdělil Martin Hanzal, výkonný ředitel společnosti SODATSW, která vyvíjí řešení pro měření využití pracovní doby zaměstnanců. „Chvilkové odreagování na počítači může samozřejmě pracovní úsilí posílit. Podle našich průzkumů však zaměstnanci počítače zneužívají zhruba pětinu pracovní doby,“ upozornil Hanzal.

České podniky podceňují kontrolu nad svými zaměstnanci a v nedostatečné míře využívají nástroje monitorující činnost na počítačích. Přitom přiměřený dohled nad pracovními aktivitami přináší firmám vyšší efektivitu práce a úsporu finančních prostředků. Nedostatečná kontrola pracovníků se týká především malých a středních firem s vyšším počtem počítačů. Průzkum společnosti SODATSW, která se dotazovala organizací s obratem od 10 milionů až do 50 miliard korun za rok, ukázal, že přes sto počítačů vlastní 23 % podniků ze SMB sektoru. 

Menší firmy, jejichž roční obrat nepřesahuje miliardu korun ročně, často považují softwary pro monitoring zaměstnanců za zbytečné. Neuvědomují si však, že právě tyto nástroje jim mohou ušetřit významnou část nevhodně vynaložených investic, které mohou použít pro další rozvoj podniku,“ uvedl Zdeněk Sauer ze společnosti SODATSW. „Při kontrole zaměstnanců na počítačích se úspory nákladů přirozeně zvyšují s vyšším počtem pracovních stanic ve firmě,“ připomněl Sauer.

Sofistikované monitorovací softwary ukládají data informující o činnosti na počítačích, na základě těchto údajů je možné kvalifikovaně zhodnotit míru vytíženosti zaměstnanců či pracovních skupin. Podnik může výsledkům měření přizpůsobit personální politiku firmy či zvážit nákup IT vybavení. 

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT