Změny zákona o daních z příjmů, resp. zákona o rezervách

22.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V současné době předložilo Ministerstvo financí ČR vládě k projednání novelu zákona č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZDP“), resp. zákona č. 593/1992 Sb., o rezervách pro zjištění základu daně, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „ZoR“), která by měla realizovat část záměrů Koaliční smlouvy. Účinnost novely je navržena od 1. 1. 2011.


Změna zákona o daních z příjmů

Návrh novely přináší celou řadu změn, nicméně u řady z nich se jedná pouze o legislativně technické zpřesnění.

Novela počítá se zdaněním některých doposud osvobozených příjmů fyzických osob. V případě jejího schválení se tak bude jednat o důchody pracujících důchodců. Osvobození pravidelně vyplácených důchodů a penzí se nepoužije, pokud součet dílčích základů daně (příjmy ze závislé činnosti, podnikání a pronájmu) přesáhne za rok částku 840 tis. Kč.

Mezi další příjmy, které již nebudou od daně z příjmů osvobozeny, patří výsluhové náležitosti a přídavky na bydlení u vojáků a policistů a v neposlední řadě i o naturální plnění a náhrady výdajů představitelů státní moci, či plat a renta prezidenta. Uvedené příjmy budou zdaňovány v rámci dílčího základu daně dle § 10 ZDP - Ostatní příjmy.

Ministerstvo financí ČR dále navrhuje snížit základní slevu na poplatníka o 100 Kč měsíčně na částku 23.640 Kč ročně a slevu na dítě o 240 Kč měsíčně na částku 11.364 Kč ročně.

Mezi další podstatné změny patří zejména:

  • 1) Příjmy z pronájmu majetku (§ 9 ZDP) zařazeného do obchodního majetku budou nadále považovány za příjmy z podnikání a jiné samostatné činnosti dle § 7 ZDP. K těmto příjmům bude moci podnikatel uplatnit 30 % výdajový paušál. Uvedená změna bude mít dopad i o sociálního a zdravotního pojištění.
  • 2) Zrušení osvobození příjmů z provozu ekologických zařízení (solární, vodní a větrné elektrárny). Osvobození bude možné uplatnit u zařízení uvedených do provozu (i zkušebního) nejpozději do 31. 12. 2010, tj. nejdéle za rok 2015. Dále dochází ke zrušení možnosti přerušit daňové odpisování majetku po dobu, po kterou si poplatník uplatňuje osvobození příjmů z provozu uvedených zařízení.
  • 3) Zrušení slevy na dani ve výši poloviny daňové povinnosti pro zaměstnavatele s minimálně 25 zaměstnanci, u nichž podíl postižených zaměstnanců činí 50 %. V současnosti dochází ke zneužívání tohoto ustanovení. Ostatní slevy na postižené zaměstnance ve výši 18, resp. 60 tis. Kč zůstávají zachovány.
  • 4) Zrušení ustanovení týkající se slevy na dani z titulu pořízení registrační pokladny do 30. 6. 2006. Důvodem je, že za standardních podmínek nelze již podávat dodatečné daňové přiznání za zdaňovací období roku 2006.
  • 5) Změna podmínek uznatelnosti nákladů na dary poskytnuté fyzickým či právnickým osobám se sídlem či bydlištěm na území jiného členského státu EU, Norska, Islandu. Oproti předchozímu znění se nadále bude posuzovat splnění pouze podmínek daných ZDP a nikoliv podle právních předpisů příslušného státu příjemce. Uvedené ustanovení lze použít již za zdaňovací období započaté v roce 2010.
  • 6) Dochází k rozšíření podmínky pro uplatnění nezdanitelné části základu daně u fyzických osob nerezidentů. Dle navrhovaného znění si mohou nerezidenti snížit základ daně o poskytnuté dary, zaplacený příspěvek na penzijní připojištění, soukromé životní pojištění, či členské příspěvky odborové organizaci, jen pokud úhrn jejich příjmů ze zdrojů na území ČR činí nejméně 90 % všech jejich příjmů.
  • 7) Dochází k legislativně technické změně ustanovení týkající se paušálního výdaje na dopravu silničním vozidlem. V navrhovaném znění se mimo jiné mění podmínka využití příslušného silničního vozidla k dosažení zdanitelných příjmů. Nadále se může jednat i o Ostatní příjmy dle § 10 ZDP. Uvedené ustanovení bylo dále rozšířeno o definici přenechání motorového vozidla k užívání jiné osobě. V rámci uskutečnění pracovní cesty zaměstnancem se nejedná o přenechání vozidla k užívání jiné osobě. Také došlo k vypuštění ustanovení týkající se předpokladu, že poplatník využívá motorové vozidlo výlučně k dosažení, zajištění nebo udržení zdanitelných příjmů, pokud tak prohlásí.
  • 8) Novela přináší nové ustanovení týkající se daňové uznatelnosti motivačního příspěvku poskytnutého studentovi připravujícímu se pro poplatníka na výkon profese. Příspěvek může činit 2 tis., resp. až 5 tis. Kč u vysokoškoláka.
  • 9) Opětovně se navrhuje zrušení osvobození úrokových příjmů spořitelních a úvěrových družstev.
  • 10) Dochází k rozšíření fondů, u kterých je aplikována sazba daně z příjmů ve výši 5 % o zahraniční fond kolektivního investování založený v jiném členském státě EU, Norsku nebo Islandu za předpokladu splnění zákonných podmínek.
  • 11) V budoucnu bude možné daňově odepisovat pohledávky v nominální výši přesahující 200 000 Kč za podmínky, že se nejedná o pohledávky nabyté bezúplatně nebo o pohledávky vzniklé mezi spojenými osobami.
  • 12) Nově vzniká plátci daně, který zaúčtoval a vyplatil příjmy ze závislé činnosti a z funkčních požitků fyzické osobě – nerezidentovi, povinnost podat vyúčtování daně z tohoto příjmů pouze elektronicky. Tuto povinnost nemá plátce daně, pokud se jedná o fyzickou osobu, u níž v průběhu zdaňovacího období nepřesáhl počet těchto poplatníku deset osob.
  • 13) Pro zjištění základu daně u poplatníků, kteří odpisují majetek metodou komponentního odpisování (dle zákona o účetnictví), se vychází z výsledku hospodaření bez vlivu této účetní metody.


Změna zákona o rezervách

  • 1) Upřesňuje se, že nelze rezervy a opravné položky tvořit v průběhu likvidace nebo v průběhu insolvenčního řízení v době trvání účinků prohlášení konkursu, s výjimkou rezerv na sanaci pozemků dotčených těžbou.
  • 2) Novela potvrzuje, že lze tvořit opravné položky k pohledávkám dle § 8c ZoR za všechna období, za která se podává daňové přiznání, nikoliv jen za zdaňovací období. Dříve to bylo možné pouze za zdaňovací období.

Autor pracuje jako Senior Tax Consultant pro společnost Apogeo.

Autor článku

Tomáš Pacovký  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT