Připravuje se fond pro začínající firmy, z peněz Evropské unie

20.10.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Ministerstvo průmyslu (MPO) připravuje fond pro začínající podnikatele, kteří se chtějí specializovat na inovativní produkty. Stát by měl přímo investovat do podnikatelských projektů a po čase svůj kapitálový podíl prodat. Uvádí to v dnešním vydání deník E15 s tím, že rezort průmyslu zatím hodlá do nového fondu vložit zhruba 1,2 miliardy korun.

„Stát bude s využitím evropských prostředků přímo investovat do podnikatelských projektů,“ řekl deníku ředitel sekce pro evropské fondy Petr Očko. Jde o nový způsob přidělování peněz z fondů EU formou takzvaného „seed fondu“ - místo přímé dotace stát tyto finance vloží jako kapitál do nové společnosti, a později svůj podíl prodá. „Může ho pak prodat za vyšší částku, než se kterou do projektu vstupoval,“ uvedl Očko.

Resort průmyslu hodlá zatím do nového fondu vložit zhruba 1,2 miliardy korun, což je částka, která byla Česku nedávno přidělena navíc pro podporu podnikání ještě v současném období 2007 až 2013. "Ve srovnání s celkově přiděleným balíkem peněz jde zatím jen o zlomek, ale nový fond se má do budoucna výrazně rozrůst," píše deník.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita