První rok CzechAcceleratoru: zkušenosti i rýsující se kontrakty účastníků

18.10.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


15.10.2010 Úspěšné start-up firmy se podělily o své zkušenosti s ředitelem sekce EU, výzkumu a vývoje MPO a generálním ředitelem CzechInvestu.

Technologický akcelerátor agentury CzechInvest CzechAccelerator pomohl za půlrok svého působení v Kalifornii čtyřem českým start-upům k rozjezdu nové éry jejich podnikání. Nejnověji firmám Cognitive Security a E&S Software, které se z tříměsíčního pobytu v podnikatelském inkubátoru v Silicon Valley vrátily teprve před pár dny. Včera mohly své zkušenosti a rozjednané obchody představit řediteli sekce EU, výzkumu a vývoje ministerstva průmyslu a obchodu Petru Očkovi a generálnímu řediteli CzechInvestu Miroslavu Křížkovi.

„Program CzechAccelerator je vynikajícím příkladem toho, jak může moderní stát pomáhat svým podnikatelům. Dobré nápady díky němu dostávají prostor, aby se mohly dál přirozeně rozvíjet a současně jim program pomáhá proniknout na severoamerický trh, který patří k těm nejkonkurenčnějším. Jsme relativně malá a otevřená ekonomika silně zaměřená na export. Abychom zajistili i budoucí konkurenceschopnost, je potřeba vybudovat znalostní ekonomiku založenou na inovacích. Cesta k ní vede právě přes podporu kreativních technologických firem,“ říká Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu.

„Je to teprve rok od chvíle, kdy CzechInvest otevíral svoje zahraniční zastoupení v Silicon Valley a upozorňoval, že právě tato kancelář bude úplně jiná. Prostory v jednom nejznámějších podnikatelských inkubátorů na světě jsme pronajímali s myšlenkou, že si je nechceme nechat jenom pro sebe. Naopak, doufali jsme, že se nám podaří rozběhnout program, který umožní nadějným českým firmám teleportovat se z České republiky do Křemíkového údolí, a po dobu tří měsíců tam vytvářet cenné kontakty a dojednávat obchody. BoldBrick, Imagemetry, Cognitive Security a E&S Software – firmy, které využily příležitosti nabízené CzechInvestem, jsou důkazem, že se nám ten program podařilo nastavit správně,“ vysvětluje generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek.

Prostory CzechAcceleratoru byly slavnostně představeny v říjnu 2009, v dubnu 2010 přivítaly první účastníky. Do konce června tohoto roku proběhla dvě výběrová kola, která do Silicon Valley vyslala dohromady čtyři společnosti z oblasti IT a vývoje softwaru. Účastníci druhé výzvy programu, firmy Cognitive Security a E&S Software, přiletěly ze Silicon Valley teprve před pár dny.

CzechAccelerator pomáhá nadějným českým firmám především z oblasti informačních a komunikačních technologií, biotechnologií a čistých technologií, které chtějí najít zahraničního partnera pro své podnikání, ať už ve formě vstupu cizího kapitálu nebo v podobě navázání spolupráce. V rámci programu získají úspěšní zájemci bezplatný pronájem kancelářských prostor a služeb, především však snadný přístup k potenciálním strategickým partnerům, ke špičkovým poradcům nebo taky možnost účastnit se pravidelných networkingových akcí s investory a dalšími lidmi, kteří mohou pomoci akcelerovat jejich podnikání.

CzechAccelerator je součástí podnikatelského inkubátoru Plug and Play Tech Center v kalifornském Sunnyvale, kde sídlí přes 250 start-up firem zejména z oblasti internetu, mobilních i bezdrátových technologií a sociálních sítí. Právě v Sunnyvale nebo jeho nejbližším okolí mají svá sídla nebo klíčová vývojová centra nejvýznamnější IT firmy světa jako Google, Sun Microsystems nebo Microsoft.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT