Česká republika má zájem na prohlubování vzájemně výhodných ekonomických vztahů s Ruskou federací

18.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


14.10.2010 Ministr Kocourek bude jednat s ruskými představiteli u příležitosti zasedání komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci.

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek navštíví ve dnech 18. a 19. října 2010 Moskvu.

Dvoudenní pracovní návštěvu ministr Kocourek zahájí jednáním s ministrem průmyslu a obchodu Ruské federace Viktorem Christěnkem, s nímž bude hovořit o spolupráci obou zemí v oblasti průmyslu a o významných česko—ruských projektech v této oblasti. "Mezi projekty, které si zaslouží naší pozornost, bezesporu patří modernizace výrobních kapacit těžkého strojírenství Uralvagonzavod a výstavba nového chemického závodu v Nižním Tagilu," upřesňuje ministr Kocourek. Mezi další témata jednání patří inovace v jednotlivých odvětvích průmyslu a spolupráce s ruskými regiony.

Hlavním tématem bilaterálního jednání s ministryní ekonomického rozvoje Ruské federace Elvirou Nabiullinovou bude stav vzájemné hospodářské spolupráce včetně její smluvní základny. "Paní ministryni chci ubezpečit o našem zájmu pokračovat v jednání o dodatkovém protokolu k dohodě o podpoře a ochraně investic," dodává ministr Kocourek. Jednání se bude týkat taktéž vývoje vzájemného obchodu, partnerství pro modernizaci a otázek spojených s celní unií a spoluprací s regiony.

Ministr Kocourek a ministr průmyslu a obchodu Republiky Tatarstán Ravil Zaripov podepíší v Moskvě Memorandum o záměrech v oblasti obchodně—ekonomické spolupráce, které je výrazem dalšího rozvoje přímé hospodářské spolupráce s regiony Ruska. "Obě ministerstva budou napomáhat vytváření příznivých ekonomických, finančních a organizačních podmínek pro rozvoj podnikatelské činnosti podniků obou zemí," hodnotí přínos memoranda ministr Kocourek a dodává: "Důležitý je závazek obou ministerstev vytvářet podmínky pro navazování přímých výrobních a obchodních vztahů a účast v realizaci společných projektů a programů spolupráce." V souladu s memorandem bude zřízena společná pracovní skupina pro koordinaci oboustranné spolupráce, jejíž činnosti se budou zúčastňovat podnikatelské subjekty obou stran.

První den návštěvy v ruské metropoli zakončí ministr setkáním s pracovníky Velvyslanectví České republiky v Moskvě, členy české podnikatelské mise a ruskými partnery.

Moskevský hotel President bude místem jednání ministra Martina Kocourka s místopředsedou vlády Ruské federace Alexandrem Žukovem. Schůzka předsedů národních částí Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací, která předchází jejímu plenárnímu zasedání, je příležitostí zdůraznit význam Ruska jako strategického partnera z hlediska dodávek palivoenergetických surovin a produkce českého průmyslu.

Trend každoročního růstu vzájemného obchodu, jenž dosáhl v roce 2008 historického maxima ve výši téměř 13 mld. euro, byl přerušen v důsledku globální ekonomické krize, což vedlo k významnému poklesu obchodní výměny téměř o 40 %. "Předběžné výsledky za uplynulé období letošního roku nasvědčují postupné stabilizaci situace, postupnému růstu obchodní výměny a zvýšení celkového obratu o více než 20 procent," hodnotí stav současné obchodní výměny ministr Kocourek.

Jednání předsedů obou částí mezivládní komise bude věnováno rovněž dodávkám ruských palivoenergetických surovin (ropy a zemního plynu) a podpoře významným česko—ruským projektů. "Jsem rád, že zachování bezpečnosti a spolehlivosti dodávek těchto surovin z Ruské federace také pro další období výrazně přispívají jednání v rámci této mezivládní komise," dodává ministr Kocourek. Kromě opatření přijatých na vládní úrovni přispěla k vcelku pozitivní situaci taktéž aktivní spolupráce provozovatelů ropovodů (MERO a TRANSNĚFŤ) a pravidelné konzultace dodavatele ruského plynu GAZPROM a jeho českých odběratelů RWE TRANSGAS a VEMEX.

Podpora významných česko—ruských projektů, které byly předmětem jednání pracovních skupin mezivládní komise, využití možností iniciativy EU—RF Partnerství pro modernizaci a spolupráce související se zahájením rusko—kazachstánsko—běloruské celní unie patří k dalším významným tématům bilaterálních rozhovorů obou vládních představitelů.

Dvoudenní pracovní návštěva ministra průmyslu a obchodu v Moskvě bude završena podpisem protokolu z 6. plenárního zasedání Mezivládní komise pro hospodářskou, průmyslovou a vědeckotechnickou spolupráci mezi Českou republikou a Ruskou federací.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT