Skončilo 1. zasedání Smíšené česko-tuniské komise pro hospodářkou spolupráci, zúčastnila se stovka podnikatelů

14.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


13.10.2010 Stovka českých a tuniských podnikatelů se zúčastnila vůbec prvního zasedání Smíšené česko-tuniské komise pro hospodářskou spolupráci. To začalo už v pondělí a skončilo právě dnes odpoledne.

Za Českou republiku jednání vedl náměstka ministra průmyslu a obchodu Milana Hovorka, tuniskou delegaci, doprovázenou početnou skupinou podnikatelů, vedl státní tajemník při ministrovi obchodu a řemesel pověřený zahraničním obchodem Chokri Mamoghli. Toho také už v pondělí přijal ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

„Shodli jsme se na tom, že zasedání Smíšené česko-tuniské komise pro hospodářskou spolupráci a následné setkání podnikatelů obou zemí přinese výrazný posun ve vzájemné obchodní výměně a pomůže oboustrannému toku kapitálu, zintenzívnění vzájemné výměny zboží a prohloubení spolupráce v oblasti nejnovějších technologií a v rámci rozvojových programů ve Středomoří,“ zdůraznil Milan Hovorka, náměstek ministra průmyslu a obchodu.

Podle Hovorky během jednání Smíšené komise obě strany potvrdily zájem o užší spolupráci také v sektoru služeb. Tuniská strana předložila několik společných smluv, které mají dál prohloubit spolupráci v prioritních oblastech.

"Bez nadsázky lze s konstatovat, že pražské zasedání Smíšené komise bylo svým rozsahem i oborovým záběrem mimořádně úspěšnou akcí, jaká nemá v novodobé historii vzájemných vztahů obdoby. Shodli jsme na tom, že setkání pomůže výrazně posílit i vzájemný obchod,“ dodal Milan Hovorka s tím, že druhé zasedání Smíšené komise bude příští rok hostit Tunis.

Jen za prvních osm měsíců letošního roku čeští podnikatelé v Tunisku prodali zboží a služby za víc než miliardu korun. Český export do Tuniska tak narostl o víc než 50 procent. Přitom ještě v roce 2000 Češi do země vyvezli zboží za pouhých 150 miliónů korun.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT