Města a obce chtějí méně byrokracie nebo rychlejší dotace, ministerstvo pomůže

13.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


12.10.2010 Méně byrokracie, přehlednější pravidla pro převody pozemků nebo rychlejší čerpání dotací z Evropské unie — to jsou některé z návrhů, které zástupci Svazu měst a obcí České republiky představili ministrovi průmyslu a obchodu Martinu Kocourkovi.

"Města a obce se často musejí potýkat s podobnými problémy, jakým čelí podnikatelé — velká administrativní zátěž, složitá legislativa. Pravidla pro podnikání zjednodušujeme, určitě chceme stejně pomoct i městům a obcím," řekl ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Svaz měst a obcí například upozorňuje na velmi komplikované regule převodu majetku státu do vlastnictví obcí. "Celá řada měst a obcí totiž na vlastní náklady udržuje i nemovitosti, které patří státu, protože chce, aby město vypadalo pěkně a nebyl v něm nepořádek. Když je pak obec chce získat do vlastnictví, stávají se i tak paradoxní situace, že například Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových požaduje úhradu za staré náhrobní kameny na hřbitově," říká Oldřich Vlasák, předseda Svazu měst a obcí ČR. "Převod majetku státu, který ale přitom využívají hlavně obyvatelé jednotlivých měst, do vlastnictví obcí upravuje hned několik různých právních předpisů. Dlouhodobě usiluji to, aby se celý systém zjednodušil a zpřehlednil."

"Navrhujeme třeba také to, aby některé kompetence mohly hlavně menší obce vykonávat spolu se svými sousedy v rámci meziobecní spolupráce a nemusely se už obracet na obce s přenesenou nebo rozšířenou působností. Díky tomu by jejich práce byla rychlejší i levnější," dodává Jaromír Jech, výkonný místopředseda Svazu měst a obcí ČR.

"Jedním z hlavních cílů mých i celé vlády je snižovat byrokratickou zátěž a zpřehledňovat jakákoli pravidla tak, aby Česká republika byla dobrým místem pro podnikání i žití. Proto iniciativu Svazu měst a obcí rozhodně vítám a kde to bude možné, v oblastech, které se týkají ministerstva průmyslu a obchodu, mu určitě vyjdeme vstříc," zdůraznil ministr Martin Kocourek.

Autor článku

Tiskovka