Stop zdražování elektřiny: Firmy avizují ztráty i propouštění

11.10.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


10.10.2010 Pro tuzemské firmy je zabránění chystaného skokového zvýšení cen elektrické energie životně důležitá otázka. Svědčí o tom jejich zájem o iniciativu „Stop zdražování elektřiny", jejímž organizátorem je Svaz průmyslu a dopravy ČR. Od jejího zahájení ve čtvrtek 7. října se k ní přihlásilo více jak 600 tuzemských firem. Okruh těch, kteří ji podporují, se však nestále rozšiřuje. K iniciativě se připojují i jednotliví občané.

Jak vyplývá z informací, které na webovou stránku iniciativy www.stopzdrazovanielektriny.cz umístilo více jak 70 firem, pokud by se cena elektrické energie zvedla o 10 %, řada z nich by pocítila výrazně negativní dopady na svůj zisk a celkové finance. Firmy poukazují na hrozící propad z hlediska konkurenceschopnosti a na nepříznivé důsledky pro zaměstnanost.

Zhruba dvě pětiny firem uvedly, že náklady na elektrickou energii mají do 10 % a v případě zvednutí ceny elektřiny o 10 % by jim v průměru poklesl zisk o 6 %. Další více jak třetina firem, u nichž náklady na elektřinu dosahují 11 až 20%, by přišly o více jak 13 % svého zisku. A například cca pět procent firem, jejichž náklady na elektrickou energii se pohybují mezi 41 až 50 %, uvádí, že by ztratily více jak třetinu zisku.

Firmy zmiňují v souvislosti s růstem cen elektřiny (v modelovém případě o 10 %) výrazné dopady na jejich celkové finance. U skupiny firem s náklady na elektrickou energii do 10 % by celkové finanční ztráty dosahovaly až 10 %. U firem se množství vyčíslených finančních ztrát zvyšuje s tím, jaký mají podíl nákladů na elektrickou energii. Takže u skupiny firem s náklady na elektřinu 21 až 30 % by celkové ztráty mohly dosáhnout v průměru téměř 30 %.

Takřka pět desítek zástupců firem se vyjádřilo také k dopadům zvýšení cen elektrické energie na míru zaměstnanosti. Pokud by došlo k nárůstu cen například o 10 %, firmy by v průměru sáhly ke snížení počtu svých zaměstnanců až o pětinu.

Zmírnit negativní dopady na řadu odvětví byly záměrem iniciativy „Stop zdražování elektřiny". Mezi odvětví s nejvyšším podílem nákladů na elektrickou energii patří chemická výroba, hutnictví a slévárenství, sklářský a papírenský průmysl, výroba stavebních hmot. Dopady skokového zvýšení cen elektřiny by pocítily i další obory a zpomalil by se růst celé ekonomiky.

Iniciativa vychází z toho, že cenová eskalace je způsobena neuváženou politikou vlád, zákonodárných orgánů a politických stran v oblasti podpory využití obnovitelných zdrojů při výrobě elektrické energie. Proto Svaz průmyslu a dopravy ČR a další zaměstnavatelské a podnikatelské organizace apelují na vládu, aby se přihlásila k zodpovědnosti vůči občanům, průmyslu a dalším oblastem hospodářství, kde se vytvářejí pracovní příležitosti a přijala co nejrychleji účinné kroky k omezení skokového růstu cen elektrické energie a k nápravě situace.

Autor článku

Tiskovka