Nová smlouva otevře českým firmám obchody v Albánii

11.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


8.10.2010 Ministerstvo spolu s Hospodářskou komorou uspořádalo seminář pro české podnikatele o obchodních a investičních příležitostech v Albánii.

České firmy můžou získat řadu nových zakázek v Albánii především v energetice, těžebním průmyslu, modernizaci železnic nebo třeba ve výstavbě čistíren odpadních vod. Cestu k nim by jim mohla otevřít právě dnes podepsaná Dohoda o podpoře a vzájemné ochraně investic. Ministerstvo průmyslu a obchodu spolu s Hospodářskou komorou u příležitosti podpisu smlouvy dnes také uspořádalo seminář pro české podnikatele o obchodních a investičních příležitostech v Albánii.

"Předchozí smlouva o ochraně investic s Albánii byla už přes 15 let stará a neodpovídala pravidlům Evropské unie. Proto ji bylo potřeba obnovit a aktualizovat," vysvětluje Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu České republiky. "Vedle semináře pro podnikatele jsem o možných investičních příležitostech pro české firmy v Albánii mluvil na pracovním setkání také s vedoucím albánském delegace Enno Bozdem a albánským velvyslancem v ČR Qazimem Tepshim."

Odstartovalo tak druhé zasedání česko—albánské Smíšené pracovní skupiny vytvořené na základě Dohody o spolupráci mezi Ministerstvem průmyslu a obchodu České republiky a Ministerstvem hospodářství, obchodu a energetiky Albánské republiky z roku 2008. Na programu je především projednání uvažovaných budoucích českých projektů v Albánii. Předsedou české části Smíšené pracovní skupiny je náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka, předsedou té albánské pak náměstek ministra hospodářství, obchodu a energetiky Enno Bozdo.

"Do roku 1988 bylo Československo nejvýznamnějším obchodním partnerem Albánie. Československo — albánský obchod představoval kolem 11 % obratu albánské zahraničně obchodní výměny," připomíná Milan Hovorka. "Prostor pro zvýšení současných obchodů s Albánií je tedy opravdu velmi vysoký. Věřím tomu, že naše pracovní skupina a akce, které v jejím rámci pořádáme, k tomu můžou výrazně pomoct."

Vloni Češi do Albánie vyvezli zboží a služby za bezmála půl miliardy korun, naopak z Albánie k nám zamířilo zboží a služby za necelých 40 milionů korun. Největším vzájemným obchodem posledních let byla loňská koupě jediného albánského distributora elektřiny českou společností ČEZ za 102 milionů eur.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT