Česká energetika úspěšně obstála v hodnocení OECD

11.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.10.2010 Klíčovou součástí české energetické politiky je zajištění energetické bezpečnosti země.

Mezinárodní energetická agentura OECD ocenila Českou republiku za její energetickou politiku. Především za zajištění energetické bezpečnosti, liberalizaci trhu a za to, že energetickou koncepci zodpovědně připravuje s výhledem na řadu let. Do budoucnosti by ČR podle OECD měla prohloubit spolupráci se svými sousedy a ještě více se zaměřit na efektivní využívání energií. Vyplývá to z dlouhodobého hloubkového auditu, jehož závěry dnes v Praze zveřejnil výkonný ředitel Mezinárodní energetické agentury Nobuo Tanaka spolu s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kocourkem.

"Velmi mě těší, že Mezinárodní energetická agentura oceňuje náš přínos k rozvoji trhu s elektřinou v celém středoevropském regionu. Vloni se například podařilo propojit denní trhy mezi námi a Slovenskem. O hlubším propojování trhů nyní jednáme i s dalšími zeměmi regionu. Jsem přesvědčen, že právě díky naší zkušenosti s propojováním trhů může Česká republika sehrát nám doporučovanou klíčovou roli v rámci regionu," zdůraznil ministr Kocourek.

"Klíčovou součástí české energetické politiky je zajištění energetické bezpečnosti země. Pokrok, kterého Česko v této oblasti za několik posledních let dosáhlo, by mohl být příkladem pro ostatní. I díky tomu jste tak například dokázali udržet nutné dodávky plynu i v lednu 2009, kdy velkou část Evropy zasáhlo přerušení dodávek z Ruska," řekl ředitel Tanaka.

Česká republika by tak podle Mezinárodní energetické agentury měla dál prohlubovat spolupráci se zeměmi střední a východní Evropy. Agentura také doporučuje, aby vláda pokračovala ve své snaze otevřít nové plynovody, a měla by vybudovat další propojky s Německem a Polskem.

Vedle toho audit České republice doporučuje pokračovat ve zvyšování energetické efektivity jak ve výrobě, tak ve spotřebě energií — zvlášť by se Česko mělo zaměřit na vysokou energetickou náročnost budov a v dopravě.

"Snížení energetické náročnosti, které nám audit doporučuje, je jednou z priorit Ministerstva průmyslu a obchodu. Samotné výsledky auditu hovoří jasně — mezi roky 1990 až 2008 se dařilo energetickou náročnost snižovat o 2,5 procenta každý rok. To je nejlepší výsledek v rámci zemí OECD, které Agentura sleduje," vysvětluje ministr Kocourek. Ostatní země, které Mezinárodní energetická agentura hodnotí, totiž energetickou náročnost snižovaly v průměru pouze o 1,5 % ročně.

"Česká republika se v poslední době intenzivně zaměřuje na podporu moderních energetických technologií. V této oblasti si stanovila čtyři priority — udržitelnou jadernou energii, bioenergetiku, rozvoj inteligentních sítí a podporu technologií zachytávání a ukládání uhlíku," zdůraznil Martin Kocourek a dodal: "Klíčové je pro nás také identifikovat oblasti výzkumu a vývoje, v nichž mohou stát a soukromý sektor dosáhnout vzájemných synergií."

Audit energetické politiky Mezinárodní energetická agentura OECD pro své členské státy zpracovává jen jednou za 4 až 5 let. Na české straně se na něm podílelo na 20 zájmových asociací, 40 podnikatelských partnerů, 20 výzkumných subjektů a 20 správních orgánů v energetickém sektoru.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT