Spolupráce CzechInvestu s investory ze severní Evropy pokračuje

08.10.2010 | , CzechInvest
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.10.2010 Po Česko-švédských a Česko-finských technologických dnech CzechInvest uspořádal seminář pro firmy sdružené v Nordické obchodní komoře.

Firmy sdružené v Nordické obchodní komoře dnes konzultovaly své podnikatelské plány se specialisty CzechInvestu. CzechInvest touto akcí navazuje na dlouhodobou spolupráci se společnostmi ze severní Evropy, zejména pak na letošní Česko-švédské a Česko-finské technologické dny, a seminář o investičních příležitostech, který se konal v Norsku.

„Skandinávské země, jejich firmy a výzkumné a vývojové instituce jsou pro Českou republiku uznávanými partnery. I přes to, že počet investičních projektů přicházejících z tohoto teritoria nemůže konkurovat například Německu, Japonsku nebo Spojeným státům, mají tyto země obrovský potenciál pro rozvoj společné spolupráce například v oblasti výzkumu a vývoje nebo při lákání investic s vysokou přidanou hodnotou,“ vysvětluje Miroslav Křížek, generální ředitel agentury CzechInvest.

Na investičním semináři pro firmy sdružené v Nordické obchodní komoře mohli zástupci zúčastněných společností konzultovat své podnikatelské plány se specialisty agentury. Ti jim například představili možnost asistence CzechInvestu při vyhledávání nových dodavatelů v České republice a připomněli bezplatné konzultace a poradenství v případě jejich plánované expanze.

CzechInvest se s potenciálními skandinávskými investory setkává pravidelně, na konci září se například zúčastnil veletrhů Industridagene 2010 a NEREC v Norsku. Industridagene je jedním z nejdůležitějších norských veletrhů průmyslových výrobků a služeb, na veletrhu NEREC bylo možné navázat spolupráci s firmami z oblasti obnovitelných energií, především pak ze sektoru sluneční, větrné a přílivové energie, energie mořských vln, bioenergie, CCS, biopaliv a geotermálního sektoru. Na investičním semináři, jenž byl doprovodnou akcí tohoto veletrhu, představili zástupci CzechInvestu norským firmám investiční klima v České republice, možnost čerpání investičních pobídek a prezentovali unikátní databázi českých subdodavatelů, kterou CzechInvest vytvořil a spravuje.

V září se v České republice konaly už druhé Česko-finské technologické dny, na nich se sedm desítek zástupců českých firem, vzdělávacích institucí či organizací zaměřených na výzkum a vývoj setkalo se svými finskými protějšky. Společným tématem byla možná spolupráce v oblasti energetiky, zejména pak v oblasti nových technologických trendů ve výrobě a úsporách energie. Obdobná akce, tentokrát zaměřená na rozvoj česko-švédské spolupráce, se konala v červnu tohoto roku i ve Švédsku. Tématem Česko-švédských technologických dnů byly možnosti spolupráce obou zemí v oblasti farmacie, medicinální chemie, biotechnologie, nanotechnologií, IT a robotiky.

Skandinávské firmy prozatím patří k méně aktivním investorům v České republice. Od svého založení v roce 1992 pomohla agentura CzechInvest zprostředkovat 32 investičních projektů společností ze skandinávských zemí, mezi nimi třeba investici Bang & Olufsen, Mölnlycke Health Care nebo Sandvik. Hodnota investice skandinávských firem převyšuje 11 miliard korun a díky těmto projektům postupně vzniká více než 4 tisíce nových pracovních míst.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT