Založit si firmu do konce roku se vyplatí

08.10.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.9.2010 Plánované zvýšení soudních poplatků, které navrhuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil od jara 2011, se negativně dotkne i českých firem. Dražší by mělo být především jejich založení, ale také změny v již stávajících společnostech.

Ti, kdo uvažují o změně způsobu podnikání nebo o založení nové společnosti, by proto neměli s rozhodnutím příliš otálet. „Založit si firmu do konce roku se vyplatí. Zvýšení soudních poplatků není zanedbatelné, v případě zápisu akciové společnosti do obchodního rejstříku je trojnásobné, proto očekáváme nárůst počtu prodaných před-založených (ready-made) společností,“ komentuje situaci Petra Janáková ze společnosti SMART Companies, který se zabývá zakládáním a prodejem firem na klíč.

Podle nejnovějších údajů společnosti SMART Companies počet prodaných ready-made společností v České republice průběžně roste. Z celkového počtu 12 644 nově zapsaných společností v průběhu prvního pololetí letošního roku tvoří tzv. předzaložené společnoti 13%ní podíl. Jedná se o 10 % meziroční nárůst. „Lze očekávat, že plánované zvýšení soudních poplatků trend růstu počtu prodaných společností v druhé polovině letošního roku ještě podpoří,“ dodává Janáková. Živnostníci uvažující o změně způsobu podnikání nebo zaměstnanci, kteří by se rádi osamostatnili, mohou pro začátek podnikání nyní navíc využít nových služeb společnosti SMART Companies v podobě inovativních balíčků. Aktuálně je nabízí ve dvou variantách, SMART Pack Účto a SMART Pack Sídlo.

SMART Pack Účto obsahuje ready-made společnost (tzv. před-založenou společnost), vedení účetnictví, zajištění veškeré administrativy a zřízení běžného podnikatelského účtu s bonusem ve výši 5.000,- Kč k jakémukoli využití v začátku podnikání. SMART Pack Sídlo pak navíc obsahuje také registrační sídlo a služby virtuální kanceláře, včetně skenování pošty pro okamžitý přístup k došlé poště.

Obavy ze správného zvládnutí všech daňových, účetních či právních operací při rozjezdu společnosti nebo přechodu z OSVČ na s.r.o. stojí podle Janákové nejčastěji za tím, proč lidé váhají s uskutečňováním změn. „Klienti se zpravidla nechtějí zabývat těmito často časově náročnými úkony a čím dál tím více vyžadují balíčky služeb, na které jsou zvyklí i z ostatních odvětví,“ vysvětluje Petra Janáková. Pořízení připravené společnosti s ručením omezeným, výpisu z rejstříku trestů, poskytnutí sídla, scanování dokumentů a roční vedení účetnictví lze tak díky kompletu služeb SMART Pack Sídlo získat již za necelých 80 tisíc korun (v závislosti na lokalitě sídla). Bonusem je běžný účet kupované společnosti s vkladem 5.000,- Kč. Odpadá tak další administrativa spojená se zakládáním účtu a zájemci zároveň získají příjemnou finanční podporu do začátku podnikání. „Novou koncepcí dáváme klientům možnost využívat právě ty služby, které při startu podnikání skutečně potřebují, a to v rozsahu, který vyhovuje právě jim,“ vysvětluje podstatu SMART Pack Janáková a dodává, že klient si díky tomu může sám sestavit komplet služeb, které bude využívat, a to za výhodnějších podmínek ve srovnání s využitím jednotlivých služeb individuálně.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT