Dohoda o volném obchodu s Koreou podepsána

08.10.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


7.10.2010 Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Korejskou republikou byla slavnostně podepsána 6. října 2010.

Dohoda o volném obchodu mezi Evropskou unií a Korejskou republikou, která je z hlediska zahraničního obchodu i v rámci diplomacie jako takové považována za mimořádnou událost, byla podepsána. Stalo se tak 6. října v Bruselu. Za EU ji podepsali komisař pro obchod Karl De Gucht a belgický ministr zahraničí Steven Vanackere, reprezentující členské státy díky předsednictví Belgie v Radě EU, Korejskou republiku zastoupil ministr obchodu Kim Jong—hoon.

Tento dokument je nejambicióznější obchodní dohodou, jakou kdy EU podepsala, a navíc je první dohodou o volném obchodu s asijskou zemí. Dohoda by měla výrazně přispět k posílení a usnadnění vzájemné obchodní výměny a usnadnit přístup českých firem na korejský trh. V případě České republiky se dá očekávat nárůst vývozu z ČR do Korejské republiky až o 27%. Kromě konkrétních přínosů, plynoucích přímo z výhod daných ve smlouvě, spočívá její význam také v úloze jakéhosi vzoru a stimulu pro podobné vyjednávání s dalšími zeměmi.

Dohoda bude prozatímně prováděna od července 2011, a to za předpokladu, že v platnost vstoupí Nařízení o ochranné doložce chránící unijní průmysl před negativními dopady zvýšených dovozů z Koreje a že s Dohodou vysloví souhlas Evropský parlament.

Analýza dopadů Dohody na hospodářství ČR a EU je k dispozici na stránkách MPO, pod odkazem: http://www.mpo.cz/dokument77267.html.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT