Úvěrové pojišťovnictví

04.02.2003 | , Finance.cz
FIRMY


Máte problémy s odběrateli? U mnoha z nich máte pohledávky a peníze jen těžko získáváte. Nejen pro zahraniční obchody, ale také pro obchody v rámci ČR je tu řešení: Pojištění úvěru.

Co to vlastně je pojištění úvěru?

Pojištění se vztahuje na obchodní dodavatelské úvěry, které pojištěný poskytne svým odběratelům při dodávce zboží nebo služeb, pokud odběratel tuto pohledávku nezaplatí v důsledku: Platební nevůle  nebo Platební neschopnosti. Dodavatelský úvěr nemá nic společného s bankovním úvěrem, ale jedná se o dodání zboží nebo služby za pozdější platbu odběratele na fakturu.

Pojišťovna uzavírá rámcovou smlouva s pojištěným. Pojištěný musí požádat o úvěrový limit na odběratele, za který pojišťovna ručí. Úvěrový limit se stanovuje na každého odběratele.
Pojišťovna posoudí bonitu odběratele, posoudí úvěrové riziko (tento postup může zabránit ztrátám v případě, že hrozí nesolventnost klienta) a následně stanoví úvěrový limit.

Na bonitu odběratele má vliv i země exportu, které jsou rozděleny podle rizikovosti do čtyř kategorií (dle interní klasifikace Euler&Hermes Group):

  • Nejrizikovější země -nepojišťuje se (např. Irák, Irán, Pakistán, Afganistán…)
  • Méně rizikové země - zpravidla pojištění proti platební neschopnosti (např. Brazílie, Filipíny, Bulharsko, Rumunsko…)
  • Země s vyšší bonitou - pojišťuje se proti platební neschopnosti a platební nevůli (země východní Evropy)
  • Země s nejvyšší bonitou - pojišťuje se proti platební neschopnosti a platební nevůli (země Evropské Unie, Kanada, USA, Japonsko, Austrálie)


V případě platební neschopnosti nebo platební nevůle (viz výše) odběratele pojišťovna vyplácí příslušné plnění snížené o spoluúčast pojištěného. Pojišťovna je také schopna převzít za klienta vymáhání dlužné pohledávky a náklady na toto vymáhání jsou také součástí pojistného plnění.
Pojistné se stanovuje v promile pouze z pojištěného obratu (v rozmezí 2-9 promile). Sazba klesá s růstem obratu.  Zohledňují se vždy i další faktory, jako je struktura odběratelů, země, škodní průběh, sektor apod. Pojišťuje se vždy portfolio odběratelů, přičemž cena závisí na celkovém objemu obratu a údajích o tomto portfoliu odběratelů. Pojistné je hrazeno v několika splátkách s následným dopočítáním podle skutečně propojištěného obratu na konci pojistného období.

Příklad:
Při obratu 100 mil Kč za rok činí průměrná sazba pojištění 3,5 - 7,5 promile. Pojistné se vybírá ve čtyřech čtvrtletních splátkách, na konci roku proběhne vyúčtování, kdy se nahlásí skutečný obrat za minulý rok, který byl propojištěn a na tomto základě se buď částka vrací nebo doplácí (podle skutečnosti).

Součástí pojištění je rovněž vymáhání pohledávek

Od nahlášení pohledávky má pojišťovna má 5, 7 nebo 9 měsíců (doba je určena dle teritoria) na vymožení pohledávky. Pokud se pohledávka vymůže v této době, vyplácí se pojištěnému 100% vymožené částky. V případě, že se pohledávka (nebo její část) nevymůže v dané době, vyplatí se pojištěnému zpravidla 80 - 85% (určeno ve smlouvě) ihned po skončení této doby.


Trh úvěrového pojišťovnictví v ČR

V České republice působí několik desítek pojišťoven. Některé se specializují, jiné se naopak snaží obsáhnout co nejvíce druhů pojištění. Pojištění úvěru např. proti komerčním rizikům patří k pojištěním, která mnoho pojišťoven nenabízí a naopak je ve většině případů poskytují pojišťovny, které se na pojištění úvěrů více či méně specializují. V České republice mezi tyto pojišťovny patří například EGAP, ČESCOB, úvěrová pojišťovna nebo Gerling. Zatímco EGAP je státní  institucí, která má více svých produktů vázáno na státní podporu a může tak pojišťovat i dlouhodobé investiční celky v rizikových oblastech, ostatní pojišťovny spíše spoléhají na zkušenosti svých mateřských firem ve světě. Např. Euler&Hermes jako mateřská společnost ČESCOBu zaujímá na světovém trhu pojištění pohledávek více než 40% a je největší úvěrovou pojišťovnou na světě vůbec.


A co říci na závěr?

Pojištění úvěrů zatím není v České republice tak rozšířené jako v zahraničí. To dokládají čísla propojištěnosti. Zatímco v ČR činí propojištěnost cca 5-7%, v některých zemích Evropské unie je to i přes 20% a v Japonsku dokonce mezi 25-30%. Nízká čísla jsou dána neznalostí těchto služeb v minulosti. Pojištění úvěru má v ČR stoupající tendenci, a to díky rozšíření pojištění pohledávek na neexportní obchody (obchody v rámci ČR), a co se týče exportních obchodů, pak zejména zvyšující se rizikovosti exportů do dříve "obchodně jistějších" zemí, např. Německo.

Text vznikl ve spolupráci se společnosti ČESCOB, úvěrová pojišťovna, a.s.

 

Autor článku

Elena Ondrová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FIRMY