Konference podnikatelů: Vláda musí mít koncepci rozvoje ekonomiky

06.10.2010 | , Svaz průmyslu a dopravy
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


5.10.2010 Tuzemští podnikatelé se shodují v tom, že našemu státu chybí dlouhodobá vize podpory konkurenceschopnosti.

Vláda by měla připravit dlouhodobou a stabilní koncepci hospodářské politiky. Její součástí by mělo být i definování prioritních odvětví české ekonomiky, která mají šanci obstát v globální konkurenci v příštích desetiletích. Stát by měl zformulovat, jak bude podporovat tyto prioritní obory, na které by měl být úžeji navázán systém vzdělávání a výzkumu, vývoje a inovací. To byl klíčový závěr 3. celostátní konference s názvem „Podpora rozvoje podnikání v ČR“, která proběhla 5. října v Praze za účasti několika desítek podnikatelů, zástupců vysokých škol a vědeckých institucí i státní správy. Konferenci organizovala Česká manažerská asociace a Svaz průmyslu a dopravy ČR.

„Tím, že není strategie, se vytratila integrita řízení státu. Těžiště všeho je a bude v podnicích, ale musí přece od vlády vědět, kam mají investovat,“ poukázal na problém prof. Zdeněk Souček, ředitel firmy Management Focus a čestný člen České manažerské asociace.

Podobný názor vyslovil i Radek Špicar, ředitel vnějších vztahů Škoda Auto a poradce Svazu průmyslu a dopravy ČR. „Ve strategickém plánování Česká republika významně zaostává za takovými zeměmi, jako jsou Finsko a Irsko. Zdroje jsou omezené a je nutné si říci, kam investovat a jak podpořit další růst ekonomiky a zvýšení konkurenceschopnosti. Máme ohromné množství resortních koncepcí, ale ty nejsou zpracovávány propojeně,“ uvedl Radek Špicar.

K tomu poznamenal Jan Mühlfeit, Chairman Europe Microsoft Corporation: „Strategie státu musí být atraktivní pro investory a měla by podporovat náš export. K tomu potřebujeme pragmatickou zahraniční politiku a efektivní ekonomickou diplomacii. Podívejme se na řadu zemí, kde jsou politici a diplomaté hodnoceni za to, co přinesou byznysového.“

Na problém realizace koncepce podpory konkurenceschopnosti poukázal Boris Dlouhý, ředitel sekce hospodářské politiky Svazu slovy: „Byla zpracována řada koncepcí. Ovšem žádná z nich nebyla dovedena do praxe“.

Nyní je šance, že tento požadavek bude realizován. Premiér Petr Nečas slíbil totiž na zářijovém Sněmu Svazu průmyslu a dopravy ČR, že vláda vypracuje koncepci vývoje našeho průmyslu, a to už během první čtvrtletí příštího roku, a že vyvine snahu o její realizaci.

S absencí vize podpory konkurenceschopnosti naší ekonomiky souvisí řada negativních faktorů, včetně faktoru nedostatečně stabilního prostředí. „Negativně se to projevuje v častých změnách zákonů a v jejich nedostatečné kvalitě,“ uvedl Boris Dlouhý.

K legislativnímu prostředí se vyjádřil v souvislosti s malými a středními podniky (MSP) Milan Žák, rektor Vysoké školy ekonomie a managementu. Podle něho v posledních dvou letech mělo téměř 55 procent malých a středních podniků s problémy s administrativní regulací. „Podnikání u nás brání legislativní rámec. Tam, kde se jsou firmy vystaveny tržním podmínkám, kde projevují inovace a vstupují na cizí trhy, tam jsou efektivní a úspěšné i v mezinárodním srovnání,“ uvedl Milan Žák.

V rámci konference se jednalo i o tématu systému vzdělávání, které není dostatečně navázáno na požadavky trhu práce. „Stát hyne na nedostatku technicky vzdělaných lidí. I to je problém absence koncepce,“ poznamenal Zdeněk Souček.

Problém dokládají i šetření Svazu průmyslu a dopravy ČR mezi firmami, z nichž také vyplývá nedostatek technicky vzdělaných lidí. Naznačil to případ podniku Škoda Auto, které chtělo vytvořit technicko-výzkumné centrum. Nenašlo se však několik set potřebných inženýrů. Již nyní také existují obavy z toho, že v případě dostavby JE Temelín bude společnost ČEZ potřebovat dalších 6000 inženýrů. Česko tyto kapacity v tuto chvíli nemá.

Autor článku

Tiskovka