VIII. Mezinárodní fórum Zlaté koruny: Penzijní reforma nebude dříve než v roce 2012

06.10.2010 | , Zlatá koruna
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


5.10.2010 Pod názvem Penzijní reforma – „Budem chudí důchodci?“ se v úterý v TOP HOTELu Praha sešlo VIII. Mezinárodní fórum Zlaté koruny. Za účasti premiéra Petra Nečase a ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka na tomto tradičním a silně obsazeném setkání odborníci od nás a ze zahraničí tentokrát diskutovali o podobě penzijní reformy.

Několikahodinovou diskusi, která se dotkla nejrůznějších aspektů chystané reformy, si vyslechlo téměř 400 přímých účastníků. Živé reportáže z průběhu fóra vysílala ČT24 a další tisíce lidí průběh sledovaly prostřednictvím internetu. Generálním partnerem fóra byla společnost OVB Allfinanz, a.s.

V úvodu se ujal slova premiér Petr Nečas. Zdůraznil nutnost celospolečenské shody na změnách penzijního systému a nutnost co nejširší diskuse. Podle jeho slov skutečně budeme chudými důchodci, pokud penzijní reformu neprovedeme. Od prvního ledna vstoupila v platnost první etapa penzijní reformy, nyní se bude rozhodovat o druhé etapě, tzn. otázce individuálního spoření. I v příštím roce bude deficit důchodového systému činit zhruba 1,2 % HDP. Problémem zůstává vysoká nezaměstnanost, která snižuje odvody do systému. Základními cíli reformy je udržení elementární mezigenerační sociální soudržnosti, odolnost vůči demografickému vývoji, dlouhodobě udržitelný systém a také spravedlivější důchodový systém. Systém musí podle Nečase zabránit pádu důchodců do chudoby a musí se stát více nezávislým na rozhodování politiků. Aby se nerozevíraly nůžky mezi zaměstnanými a penzisty, musíme nabídnout více nástrojů spoření. Zajištění na důchod se musí stát samozřejmou součástí uvažování a myšlení. U nás je dnes 21 % lidí starších 60 let, v roce 2030 jich bude již třetina. Proto mluvíme o největší výzvě pro naši zemi i veřejné finance. V roce 2050 už bude poměr přispívajících do systému a důchodců 1:1. Náklady na udržení systému z hlediska státu bude třeba držet do roku 2050 na 12 % HDP. Jinak bychom museli dramaticky zvýšit důchodový věk nebo odvody na penzijní pojištění, anebo přiznat, že důchod je chudinskou dávkou. Premiér rovněž reagoval na nález Ústavního soudu, který u výpočtu důchodů zohlednil hledisko zásluhovosti. Vláda se tím bude muset zabývat. Riskantní podle něj není jen fondový systém, ale i státem organizovaný systém, který závisí na rozhodování politiků. Nemůžeme se spoléhat jen na diskuse, ale provádět konkrétní kroky. Premiér se na fóru zavázal, že jeho vláda reformu provede.

V panelové diskusi připomněl demograf Tomáš Kučera, že čísla o demografickém vývoji nejsou nová a mělo se na ně reagovat s předstihem. Ekonom Michal Mejstřík upozornil na vysokou nákladovost penzijní reformy. Sociolog Martin Potůček ocenil obecné principy reformy, ale pokud jde o spravedlnost systému, je zde rozpor mezi tím, co do systému odvádějí zaměstnanci a osoby samostatně výdělečně činné. Systém by měl zohlednit i to, co rodiče vkládají do dětí, tedy zejména zohlednit matky. Nutný by byl i přesun odpovědnosti na veřejné korporace, nejen na jednotlivce.

Jiří Rusnok upozornil, že dojde k poklesu úrovně důchodů, tomu neujdeme. Vít Samek z ČMKOS zdůraznil nutnost solidarity, tento přístup by měla vláda podpořit, protože je základem ochrany pádu důchodců do chudoby. Podle Jana Mühlfeita z Microsoftu půjde i o to, jak se změní struktura zaměstnanců v příštích letech a jak připravíme lidi, kteří budou muset pracovat déle, pro výkon jejich povolání v pozdějším věku.

Ve svém vystoupení ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek upozornil, že nejsme v bodě nula a teprve přemýšlíme, co dál. Některé zásadní úpravy proběhly vcelku klidně již letos v lednu. Jednou z nich je úprava odchodu věku do důchodu z hlediska zaměstnanosti. V ČR máme výhled odchodu do důchodu stanoven až na rok 2030, jsme tedy dále než většina zemí EU. Ministr připomněl, že některé země zkoušejí princip automatismu odchodu do důchodu, kdy se věk odchodu stanovuje automaticky podle střední doby dožití. Lidé však podle tohoto principu nemají dopředu představu, kdy do důchodu odejdou a nemohou se dostatečně připravit. U nás se s tímto modelem zatím nepočítá. Ministr dále ocenil současný systém, podle něhož na rozdíl od Evropy, kde je velké procento důchodců ohroženo chudobou, u nás je tento podíl jen 7%. Zavedení druhého spořícího pilíře by mělo umožnit lidem vytvořit si v důchodu nadstandardní podmínky. Podle ministra by do konce roku měla být ukončena diskuse o hlavních rysech reformy a v příštím roce by se mohlo pracovat na potřebných legislativních krocích, které by byly ukončeny v roce 2012.

Bývalý eurokomisař a bývalý premiér české vlády Vladimír Špidla připomněl názory EU na organizaci a reformy penzijních systémů. Ve všech členských státech dochází zčásti k přechodu veřejných systémů k privátním. Většina států má přitom průběžný systém, který ještě dlouho bude dominantním. Průběžné systémy však musejí reagovat na demografický vývoj. V ČR je téměř vše (94 %) financováno z odvodů na důchodové pojištění. Evropské systémy neposkytují stejnou sociální ochranu, nejméně v Irsku a v Anglii, kde je to asi 30 %, opačná situace je v Řecku, kde systém chrání 50 % důchodců. Zdůraznil, že důchodový systém je propojen s celou společností, proto jsou zásahy do něj komplikované, protože v úvahu je třeba brát mnoho faktorů kulturních, sociálních a ekonomických. Systémy se budou měnit, souvisí to i s tím, že trh práce se stále více europeizuje a přenos důchodového nároku vzhledem k zaměstnávání cizinců v rámci EU nabývá na významu. Význam má i dobrá propopulační politika, ale pro penzijní systém z dlouhodobého hlediska velký přínos neznamená.

Vladimír Bezděk, vedoucí expertní skupiny pro přípravu penzijní reformy, uvedl, že při všech variantách penzijní reformy bude základem vždy průběžný systém. Systém by však měl být diverzifikován. Při zavádění reformy máme časovou ztrátu a demografie podle něj už začala tikat. Pokud reformu nezvládneme v tomto volebním období, pak už ji nezvládneme nikdy. Základní tezí reformy by mělo být méně zdanit práci a více spotřebu, pokud jde o náklady na reformu. Pro reformu razí heslo nestrašit a nelhat. Komunikace s lidmi bude velice důležitá, abychom je přesvědčili víc se zajímat o svou budoucnost. Při přípravě reformy bychom měli odolat jak pravicovému, tak levicovému populismu. K prosazení reformy potřebujeme i solidní a kvalitní média. I mediální scéna má svůj díl odpovědnosti, zda se reformu podaří vysvětlit veřejnosti. Podle Bezděka reforma nebude jednoduchá, ale nejistá budoucnost je lepší než jistá degenerace a chudoba, která jinak hrozí.

Podrobnější informace o programu VIII. Mezinárodního fóra Zlaté koruny a o obsahu jednotlivých vystoupení jsou uvedeny na www.zlatakoruna.info/forum.  

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT