Výhled Saxo Bank pro 4. čtvrtletí roku 2010: Západní ekonomiky čeká nová studená fronta

05.10.2010 | , Saxo Bank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


5.10.2010 Saxo Bank ve svém ekonomickém výhledu na 4. čtvrtletí 2010 respektuje rostoucí optimismus z předešlých měsíců vzhledem k silné výsledkové sezóně, ale stav americké ekonomiky na tyto výsledky stále vrhá stín. Saxo Bank, specialista na obchodování a investice, očekává, že prodeje koncovým spotřebitelům zůstanou nadále slabé a míra nezaměstnanosti se bude ve 4. čtvrtletí stále pohybovat těsně pod 10 %.

David Karsb?l, hlavní ekonom Saxo Bank, tento výhled komentoval následovně: „Obáváme se, že přijde studená fronta, která v roce 2011 přinese další problémy a nepříjemnosti. K tomuto postoji nás vede několik faktorů. Index S&P 500 se v současném období obchoduje zhruba na stejné úrovni jako na začátku roku, investice jsou stále nedostatečné v důsledku slabého trhu s bydlením, problémy v jižní Evropě a ve většině rozvinutých ekonomik přetrvávají.“

Akciové trhy se spoléhají na to, že se impozantní tempa růstu zisků zaznamenaná v předchozích čtvrtletích udrží i nadále. Podle banky spočívá potíž v tom, že růst zisků pochází v současné době téměř výhradně z jednoho zdroje, a to ze zvyšování marží. A jelikož zisky z produktivity mohou příjmy dotáhnout jen na určitou úroveň, musí na pomoc brzy přispěchat růst tržeb.

Banka předpokládá, že výdaje na státní a místní úrovni zůstanou v klesajícím trendu, jelikož politici usilují o vyrovnané rozpočty. Všeobecně se má sice za to, že recese skončila v létě 2009, ale na státní a místní úrovni je stále živou realitou.

„Obavy z dvojitého dna se přes léto znovu vynořily na povrch v důsledku dalšího zpomalení americké ekonomiky. Očekáváme, že se růst ve čtvrtém čtvrtletí 2010 úplně zastaví, protože spotřebitelé se oddlužují, zpracovatelský sektor se zpomalí a na investice bude mít negativní vliv slabý trh rezidenčního bydlení. Riziko dvojitého poklesu během příštích několika kvartálů je podle našeho názoru bohužel značné,“ dodává Karsb?l.

Všeobecný komentář k vývoji na trzích – vlády i spotřebitelé bojují s dluhy

Lepší hospodářské výsledky podniků přinesly ve 3. čtvrtletí určitý optimismus. To však nepomůže ani spotřebitelům bojujícím s dluhy, ani vládám ochromeným rozpočtovými schodky, ani zuřící dezinflaci. Realita ekonomických problémů nabírá jasné obrysy, ale stále je ještě třeba ujít dlouhou cestu, a zatímco některé ekonomiky se začínají zotavovat, jiné bojují nyní ještě více než předtím.

Makroekonomická prognóza - držíme medvědí postoj

Saxo Bank očekává, že riziko se bude obchodovat v pásmu. Její ekonomický výhled diktuje spíše medvědí postoj, než jak naznačuje zmíněné obchodní pásmo, zejména s přihlédnutím k hrozícímu zpomalení v Číně a přetrvávajícím obavám ze státních bankrotů. Analytici jsou také znepokojeni stavem v eurozóně. Stejně jako USA a Japonsko se i Evropa potýká se slabou soukromou ekonomikou, ale na rozdíl od obou prvně jmenovaných zemí jsou zde na obzoru také překážky v podobě škrtů ve veřejném sektoru. Snižování deficitů je nezbytným, zdravým procesem, ale jeho krátkodobý dopad na růst HDP bude značný.

Výhled vývoje na měnových trzích – australský a novozélandský dolar, švédská koruna

Pokud jde o hlavní měnové páry, téma „decouplingu“ se odráží ve velmi slabém americkém dolaru, euru a britské libře. Měny, které prostřednictvím exportních trhů proudí do nově se rozvíjejících ekonomik, jako je australský a novozélandský dolar a možná snad i švédská koruna, si ale na druhé straně po většinu roku vedly velmi dobře.

Výhled vývoje na akciových trzích – růst zisků v roce 2012

Analytici jsou toho názoru, že akciové trhy si globální ekonomiku malují příliš narůžovo. V roce 2011 budou tržby dle očekávání slabé a ve vleku vývoje nominálního HDP, avšak schopnost podniků snižovat náklady nelze podceňovat. Proto očekáváme, že růst zisků zůstane v roce 2011 beze změny nebo mírně vzroste. Od roku 2012 očekává Saxo Bank normální vývoj růstu zisků.

Výhled vývoje na komoditních trzích – zlato, stříbro a platinové kovy

Dopady nepříznivého počasí na ceny potravin budou na sebe poutat pozornost i ve čtvrtém čtvrtletí. Tento fakt spolu s přetrvávajícími obavami z recese v podobě dvojitého dna vyústí ve značné rozdíly ve výkonnosti jednotlivých komoditních sektorů. Současný ekonomický výhled i nadále láká kupující na skupinu kovů zahrnující zlato, stříbro a platinové kovy. Investorům do těchto komodit se ve třetím čtvrtletí dostalo zasloužené odměny.

Měnová politika a sazby – základní úrokové sazby zatím beze změny

Předpokládá se, že centrální banky USA, zemí eurozóny a Japonska ponechají základní úrokové sazby až do 2. čtvrtletí 2011 beze změny.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT