Hodnota českého sektoru center strategických služeb v roce 2011 překročí 2 miliardy dolarů

30.09.2010 | , Infosys
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


30.9. 2010 Stále více mezinárodních koncernů se rozhoduje pro umístění center strategických služeb (BSS) v České republice. Český sektor BSS zaměstnává již více než 30 000 osob a v roce 2010 přinese české ekonomice téměř 2 miliardy dolarů – čteme ve zprávě připravené firmou Infosys BPO, dceřinou společnosti Infosys Technologies, globálního giganta v oblasti informačních technologií a outsourcingu podnikových procesů.

Je to jeden z nejlepších výsledků v regionu! Vše nasvědčuje tomu, že se tento trend bude upevňovat, a Česká republika i nadále zůstane jednou z hlavních destinací pro zahraniční investory v oblasti BSS. Již teď je v první trojici nejlepších míst pro centra strategických služeb v Evropě.

Během několika posledních let se Česká republika stala světovou špičkou jako cílová destinace pro sektor BSS. Od roku 2000 začaly v Praze, Brně a dalších českých městech vznikat centra sdílených služeb (Shared Services Centers, SSC), centra outsourcingu podnikových procesů (Business Process Outsourcing, BPO) a centra outsourcingu informačních technologií (Information Technology Outsourcing, ITO). Právě zde své pobočky otevřely takové světové koncerny, jako IBM, DHL, Infosys, ExxonMobile, HSBC, Skype, eBay nebo Tesco. Dnes český sektor BSS, jehož hodnota je téměř 2 miliardy dolarů, zaměstnává více než 30 000 odborníků. Ve svých výpočtech Infosys použil metodologii, ve které je hodnota trhu počítaná na základě počtu osob pracujících v centrech strategických služeb (BSS).

Analýza sektoru BSS v Čechách také odkrývá strategické, a pro Českou republiku příznivé, záměry investorů v oblasti BSS – svůj rozvoj zakládají na dlouhodobých investicích do lidských zdrojů, takových jako jsou odborné vzdělávání zaměstnanců a úzká spolupráce s vysokými školami. Tímto způsobem se dlouhodobě zvyšuje kvalita zaměstnanců a vzniká skupina místních odborníků s praktickou i teoretickou znalostí BSS. Tito odborníci jsou nezbytní pro setrvání investorů ve vybrané lokaci, dlouhodobý a strategický růst jejich stávajících středisek, a také pro další možné investice do dané lokace. Právě to odlišuje sektor BSS od např. výrobního sektoru, kde nejdůležitějším faktorem rozhodujícím o umístění továrny nebo závodu jsou často pouze přímé a momentální náklady na pracovní sílu.

Stále více služeb

Ještě před 10 lety 98% všech zahraničních investic v České republice směřovalo do výroby, kdežto v roce 2008 již jen 37%. V posledních dvou letech se tento trend prohlubuje. Česká ekonomika se rozvíjí směrem k hospodářství založeném na znalostech, a se stále větším podílem investic v oblasti podnikových služeb.

Proč taková změna? Za prvé, Česká republika, jako členský stát Evropské unie, se od roku 2004 snaží realizovat strategii rozvoje hospodářství založeného na znalostech a s tím spojeným sektorem služeb. Za druhé, zvýšená globální konkurence a hospodářská krize si na mnohých firmách vynutila rychlé rozhodnutí ohledně relokace svých středisek poskytujících podpůrné firemní služby do zemí s nižšími pracovními náklady než v západní Evropě nebo ve Spojených státech. Střední a východní Evropa se ocitla ve středu zájmu hlavně díky množství vzdělaných pracovníků s dobrou znalostí cizích jazyků a schopností poskytnou přicházejícím firmám kvalitní zázemí a služby. Za třetí, stále více evropských společností spatřuje v outsourcingu firemních procesů možnost další optimalizace svého podnikání, hlavně snížení nákladů a zlepšení efektivity. Zvýšená poptávka po outsourcingových službách pak přivádí poskytovatele outsourcingu, jako například Infosys, do střední a východní Evropy a blíže k evropským zákazníkům.

Dle zprávy společnosti Ernst&Young „Investiční přitažlivost Evropy” (2009) se během 3 let střední a východní Evropa stane třetím nejpopulárnějším regionem pro zahraniční investice, střediska sdílených podpůrných podnikových služeb, a outsourcing. Vedle České republiky, první místo patří Polsku, kde hodnota tohoto sektoru, přes čtyřikrát větší populaci, je jen mírně vyšší než v ČR. Avšak dle analytiků dobré období pro Polsko pomalu končí. Poslední prohlášení polské vlády ohledně plánu redukce investičních pobídek znepokojily investory, kteří již teď varují, že tento plán může vést k relokaci středisek podpůrných podnikových služeb z Polska do sousedních zemí.

Co láká investory?

Česká republika vyhrává hlavně díky množství kvalifikovaných pracovníků a své výhodné poloze ve středu Evropy. K hlavním přednostem českých pracovníků patří znalost cizích jazyků, odborné znalosti, a stále větší zkušenosti z BSS sektoru.

"Dostupnost dobře jazykově vybavených absolventů vysokých škol, především z oboru financí, účetnictví, ekonomie a informatiky, je rozhodující pro rozvoj outsourcingu," vysvětluje Krystian Bestry, výkonný ředitel Infosys BPO Europe. "Důležitý je také velký počet odborníků, kteří jsou schopní vykonávat a řídit pokročilejší podnikové procesy jako například finanční kontroling nebo management lidských zdrojů. V tomto kontextu je Česká republika velmi nadějná," dodává.

Český trh BSS se nyní nachází ve vzestupné fázi. Během posledních 10 let získal český BSS sektor praktické zkušenosti a odborné znalosti ohledně specifik fungování středisek BSS, a obzvláště SSC/BPO v České republice, což poskytlo pevnou základnu pro další rozvoj. Sektor se vyvíjí směrem stále více specializovaných služeb, komplexních podnikových procesů (end-to-end services), a procesů s vysokou přidanou hodnotou. Dochází k posunu od jednoduchých procesů, jako např. zpracování faktur nebo objednávek, ke komplexním procesům z oblasti financí, logistiky, bankovnictví, zákaznických a obchodních služeb, nebo IT. Kontroling, management dodavatelského řetězce, harmonizace zákaznických procesů, nebo analýzy a průzkum trhu jsou jen příklady projektů, které kladou vyšší nároky na odbornou pracovní sílu a její kvalifikace. Nejvíce sofistikované procesy, které jsou založené na odborných znalostech, patří do nové kategorie KPO (Knowledge Process Outsourcing).

Vysoká kvalita pracovníků přitahuje technologická centra

Během několika posledních let byly služby spojené s informačními technologiemi prominentní částí BSS sektoru. Dle údajů zveřejněných CzechInvestem, se 3 z 10 investorů zabývají tvorbou a vývojem softwaru. Je to především zásluhou dobře vzdělaných absolventů vysokých škol. Na státních vysokých školách studuje více než 380 000 studentů (2009/2010), z toho až 70% v oborech informatika, technika a ekonomie, které jsou nejžádanější pro firmy poskytující IT služby. K nejdůležitějším střediskům informačních technologií patří středisko IBM v Brně. K dalším významným účastníkům českého trhu ITO patří Asseco, nebo německý Siemens.

Města bojují o podnikatele

Hlavními lokalitami pro nové investice v sektoru BSS v České republice jsou Praha a Brno, které byly klasifikovány na 6. místě na světě, co se týče bezpečnosti investic . Avšak nejen politická a hospodářská stabilita má význam pro investory. O volbě lokality rozhoduje kombinace mnoha faktorů jako například náklady na zaměstnance a podpůrnou infrastrukturu, dostupnost vhodných kancelářských prostor, kvalita a rychlost telekomunikační sítě, dopravní dostupnost města, systém veřejné podpory, počet potenciálních kvalifikovaných pracovníků (tzv. HR Pool) a jiné.

Právě snadná dostupnost vzdělaných pracovníků byla rozhodujícím faktorem pro umístění delivery centra firmy Infosys BPO v Brně – první pobočky společnosti v Evropě. Infosys BPO je dceřinou společností globálního dodavatele integrovaných služeb v oblasti poradenství a outsourcingu informačních technologii a podnikových procesů – indického koncernu Infosys Technologies, který zaměstnává více než 113 000 odborníků po celém světě:

"V Brně studuje přes 75 000 vysokoškoláků, což dává městu nejvyšší procento studentů na jednoho obyvatele. Každý rok vysoké školy ukončí kolem 16 000 absolventů. Infosys má v současné době v Brně 350 zaměstnanců, kteří se specializují především na finanční a účetní služby a ovládají alespoň 2 cizí jazyky. Celkem pracovníci našeho centra plynule mluví 30 jazyky," vysvětluje Rafal Drygala, Centre Head Infosys BPO s.r.o. "Ve střední Evropě je Brno jedním z nejlepších měst pro umístění center sdílených služeb a BPO a je pro nás strategickou lokalitou," dodává.

V krizi je síla

Paradoxně, i když ekonomická krize měla vliv na zpomalení celého globálního hospodářství, nebyla důvodem velkých starostí pro většinu outsourcingových společností. Období slabší konjunktury způsobilo, že mnoho společností začalo přemýšlet o optimalizaci svých výdajů a rozhodlo se svěřit své podpůrné podnikové procesy outsourcingovým firmám. Externí realizace podnikových procesů může přinést úspory převyšující 30%.

Perspektivy pro rok 2011

V roce 2011 nás čeká další posílení trhu. Týká se to nejen zahraničních investic, ale také vnitřního trhu. České podniky si stále ochotněji berou příklad ze zahraničních společností a začínají oceňovat výhody centralizace firemních procesů a také jejich outsourcingu.

Český sektor BSS se bude stále rozvíjet směrem více sofistikovaných služeb se stále větším podílem výzkumu a vývoje (R&D) a služeb založených na odborných znalostech (KPO: Knowledge Process Outsourcing). Z tohoto pohledu ČR má šanci stát se inovačním zázemím pro evropské a globální firmy.

Optimisticky zní také údaje Economist Intelligence Unit (EIU). V roce 2011 FDI na jednoho obyvatele bude v České republice největší v regionu a bude činit 528 USD. Pro srovnání, na Slovensku to bude 406 USD, a v Polsku – jedné z předních zemí v regionu co se týče investicí do BSS – jen 311 USD.

Outsourcingové firmy aktivně inovují, přizpůsobují se stále rostoucím požadavkům zákazníků a neustále zlepšují svojí efektivitu. Trh je stále náročnější. Zákazníci očekávají pružnost a řešení na míru, přizpůsobená jejich specifickým potřebám. Kvalita je klíčová. Obsluha zákazníka v jeho rodném jazyce, dostupnost centra strategických služeb 24h denně a 7 dnů v týdnu a špičková bezpečnost dat se dnes berou jako samozřejmost.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT