Ministerstvo průmyslu a obchodu podporuje soutěživost v podnikání

27.09.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


24.9. 2010 Ministerstvo průmyslu a obchodu zveřejňuje výzvu k účasti na pátém ročníku soutěže "Evropské ceny za podnikání — Ocenění za přínos v podpoře regionálního podnikání" pro rok 2011.

"Podnikání a jeho podpora, zjednodušování podnikatelského prostředí a usnadňování vstupu do podnikání patří od prvních dnů mého působení na ministerstvu k mým absolutním prioritám," uvádí ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek a dodává: "Proto vítám každou vhodnou příležitost pro ocenění těch nejlepších podnikatelů, kteří se tak současně podílejí na zvyšování konkurenceschopnosti naší ekonomiky."

Soutěž, vyhlašovaná Evropskou komisí, se zaměřuje na úlohu veřejného sektoru na místní, regionální a národní úrovni při vytváření vhodného prostředí pro podnikání a při podpoře rozvoje podnikání pomocí speciálně navržených projektů.

Soutěž probíhá ve dvou fázích. "Úspěšné subjekty vybrané v národním kole soutěže se mohou ucházet o ocenění na evropské úrovni," říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro oblast podnikání Bedřich Danda, a dodává: "V evropském kole vybere mezinárodní porota vítěze každé kategorie a vítěze Velké ceny poroty. Slavnostní vyhlášení výsledků a udílení cen proběhne v květnu příštího roku v Maďarsku."

Výzvu zúčastnit se této soutěže Ministerstvo průmyslu a obchodu, které je národním koordinátorem soutěže v České republice, adresuje nejen všem orgánům veřejné správy, regionům, správním oblastem a městům, ale také partnerstvím veřejného a soukromého sektoru. Soutěž Evropské ceny za přínos podnikání je organizována Generálním ředitelstvím Evropské komise pro podnikání od roku 2006 s cílem objevit a odměnit vynikající projekty na podporu podnikání na národní, regionální a místní úrovni, realizované v posledních dvou letech.

Nejlepší projekty získají některou z cen v následujících pěti kategorií: rozvoj podnikání, investice do dovedností, rozvoj podnikatelského prostředí, internacionalizace podnikání a odpovědné podnikání přístupné všem. "Hodnotitelská komise vybere a nominuje kandidáty s ohledem na originalitu a proveditelnost, dopad na místní ekonomiku, zlepšení vztahů mezi místními investory a v závislosti na přenosnost projektu do jiných evropských regionů," uzavírá náměstek Danda.

Pro letošní rok komise hodnotitelů složená ze zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu a Hospodářské komory ČR vybrala ze sedmi projektů přihlášených dva projekty, které postoupily do celoevropského finále. V evropském kole reprezentoval Českou republiku projekt Jihomoravského inovačního centra "Inkubační program JIC" oceněný v kategorii rozvoj podnikatelského prostředí a projekt agentury CzechInvest "České Technologické dny" nominovaný v kategorii internacionalizace podnikání. Slavnostní udílení cen a vyhlášení výsledků proběhlo v květnu letošního roku ve Španělsku.

Přihlášky do národního kola 5. ročníku soutěže je možné zasílat do 20. listopadu 2010 prostřednictvím internetových stránek Evropské komise.

Autor článku

Tiskovka

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT