Omezení obchodu v daňovém skladu ČEPRO je úspěšné,

24.09.2010 | , ČEPRO
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


23.9.2010 O dvě třetiny se během necelých tří měsíců snížil počet společností, které obchodují v daňovém skladu ČEPRO. Jde o důsledek opatření, která ČEPRO zavedlo k minimalizaci daňových úniků při krácení DPH.

Na začátku prázdnin ČEPRO zastavilo obchodování mezi jednotlivými subjekty v rámci svého daňového skladu. Opatření představovalo pro firmu výrazné systémové a administrativní změny v obchodní činnosti. „I za tuto krátkou dobu došlo ke skokovému propadu počtu společností, které fungovaly v rámci daňového skladu. Přitom objem obchodovaného paliva zůstal prakticky nezměněn. Obchodní partneři náš přístup ocenili," hodnotí první zkušenosti Jiří Borovec, generální ředitel společnosti ČEPRO.

ČEPRO zamezilo obchodům, které probíhaly mezi dodavatelem a odběratelem pouze „na papíře“. Při těchto podvodech některé společnosti nelegálně snižovaly základ pro výpočet DPH, když do základu nezapočítaly spotřební daň. Podobné případy představují největší riziko zneužití ke krácení daně, neboť kontrola dovýběru spotřební daně u takových obchodů je komplikovaná.

Systém daňového skladu ČEPRO je nyní nastaven tak, aby k přeprodeji nemohlo dojít. Evidence pohonných hmot je pak důsledně kontrolována. "My jsme minimalizovali možnost daňových úniků, které se dějí při obchodování v rámci daňového skladu ČEPRO. Jedná se ale jen o jednu z cest, jakými stát přichází o značné finanční prostředky,“ doplňuje Jiří Borovec.

Jak se líčí na podvodníky

Podle údajů Celní správy České republiky jsou podvody v oblasti minerálních olejů pro zloděje nejvíce ziskové. Výhodou je vysoká cena za jednotku daných komodit, možnosti obchodovat ve velkých objemech, rychlá obrátkovost zboží a absence znaků, které by byly pro každé zboží typické. „Minerální oleje přitom tvoří zhruba 60 procent celkových příjmů ze spotřebních daní. V loňském roce z nich stát inkasoval na spotřební dani téměř 80 miliard korun," naznačuje roli minerálních olejů Jitka Danielová, ředitelka odboru spotřebních daní Generálního ředitelství cel.

Boj s podvodníky v oblasti krácení daní při obchodu s minerálními oleji díky jejich vynalézavosti i nadále pokračuje. Daňové úniky vznikají jak porušením podmínek dopravy, nelegálním dovozem, nezaplacením přiznané daně, tak třeba přimícháváním minerálních olejů nebo biopaliv. Proti tomu stát využívá řadu kontrolních a legislativních opatření. „Od roku 2004 celní správa odňala subjektům téměř stovku povolení k opakovanému odběru minerálních olejů či povolení k provozování daňového skladu," připomíná Miroslav Nováček, ředitel sekce pátrání a dohledu Generálního ředitelství cel, jeden z konkrétních kroků. Od dubna je také spuštěn celoevropský systém evidence dopravy minerálních olejů.

Celníci od počátku roku fyzicky zajistili více jak 875 tisíc litrů paliva. Měsíčně zahájí řízení k doměření daně u 3-5 případů, kdy přímo na čerpacích stanicích zjistí příměs jiného minerálního oleje.

Daňové úniky dlouhodobě poškozují trh s pohonnými hmotami. Společnost ČEPRO věří, že v oblasti krácení DPH brzo podaří zavést praxi omezení obchodování také u dalších daňových skladů. Společnost ČEPRO již dříve zahájila jak sama, tak v rámci ČAPPO řadu aktivit s cílem zastavit či omezit daňové úniky.

Autor článku

Tiskovka