FED středečním trhům příliš optimismu nedodal

23.09.2010 | , Commerzbank
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


I když v úterý na svém zasedání naznačil FED připravenost dalšího kvantitativního uvolňování, čímž dostal dolar pod slušný tlak, nereagovaly ve středu akciové trhy nijak nadšeně. FED totiž především kladl důraz na obavy z nízké inflace, slabšího růstu investic a celkově horšího vývoje ekonomiky.

Trhy se tak soustředily spíše na tyto informace než na přeci jen trochu vágní vzkaz o tom, že FED je připraven ekonomiku podpořit další finanční injekcí.Ta navíc může být mnohými analytiky vnímána jako ne úplně nejšťastnější krok kvůli pocitu nekoncepčnosti a krátkodobosti způsobu, jakým FED peníze do trhu pumpoval. Kromě toho takový krok by dal jasně najevo, že ekonomika není schopná plnohodnotně stát na vlastních nohách a opět potřebuje pomoc od centrální banky.

V Evropě byly pod největším tlakem banky poté, co Banco Santander dostalo snížené doporučení od Credit Suisse a skupinu Unicredit opustil její šéf Alessandro Profumo, kvůli sporům s představenstvem. Napříč sektory také zřejmě docházelo k realizaci zisků, byť asi mnohdy malých.

Naopak dařilo se těžařům, kterým pomohl dále oslabující dolar – ten včera dosahoval přes 1,34 k euru a dostal se nad 200-denní klouzavý průměr.

Zlato včera pokračovalo ve své cestě vzhůru. Důvodem byl zřejmě nejen slabší dolar ale i obavy ze zvýšené volatility a z toho, že kroky centrálních bank by skutečně mohly v blízké budoucnosti vést k růstu inflace.

Očekávány tak budou pokud možno dobré zprávy z trhu fúzí a akvizic, korporátní výsledky a makrodata zejména v oblasti inflace, podnikatelských nálad a nezaměstnanosti v USA.

Indexy tak v Evropě včera končily: Eurostoxx50 -1,50 %, DAX -1,08 %, CAC -1,30 %. V USA: S&P500 -0,48 % DJIA -0,20 %, NASDAQ -0,32 %.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT