Racionální snaha změnit absurdní zákon byla smetena ze stolu

20.09.2010 | , SMART Companies
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


20.9. 2010 Zdá se, že novela zákona o veřejných zakázkách, která má výrazně ovlivnit akciové společnosti s akciemi na majitele, anonymitu majitelů výrazně neohrozí. Některé velké společnosti, které tento problém trápí a mají několik tisíc emitovaných akcií, sice svolaly na září valné hromady za účelem změny jejich formy, ale menší akciovky tento problém mohou vyřešit daleko elegantněji.

Podle Petry Janákové ze společnosti SMART Companies totiž ze zmiňované novely zákona o veřejných zakázkách nevyplývá, že akciová společnost, která se o veřejnou zakázku uchází, nemůže být vlastněna jinou akciovou společností s akciemi na majitele. „Dá se tak předpokládat, že dojde k zakládání společností s akciemi na jméno, které budou dceřinými společnostmi a. s. s akciemi na majitele a které se budou účastnit výběrových řízení,“ komentuje nově vzniklou situaci Petra Janáková a pozastavuje se především nad skutečností, že racionální snaha změnit absurdní zákon z dílny předchozích zákonodárců byla zákonodárci zmařena a že vůbec kvůli administrativním obstrukcím zákon mohl vstoupit v platnost ve své aktuální podobě. „Novela zákona tak, jak byla schválena, podle mého názoru pouze komplikuje situaci akciových společností," podotýká Janáková.

„Úmysl vlády zprůhlednit zadávání veřejných zakázek je určitě pozitivní. Ze zmiňované novely zákona o veřejných zakázkách lze vyvodit, že se výběrového řízení bude moci účastnit akciová společnost s akciemi na jméno mateřské společnosti, která má akcie na majitele. Bude tak patrně otázkou praxe, zda jako řešení této situace zvolí firmy možnost vstupu do výběrového řízení prostřednictvím dceřiné a.s. s akciemi na jméno nebo zda změní formu svých akcií. Pro trh s ready-made, před-založenými, společnostmi jde každopádně o významnou příležitost,“ dodává Petra Janáková ze společnosti Smart Companies. Akcie na majitele má zhruba 75 % všech akciových společností. Dle novely zákona o veřejných zakázkách, která aktuálně vstoupila v platnost, přibyla v § 53, který upravuje základní kvalifikační předpoklady dodavatele, podmínka, že dodavatel, má-li formu akciové společnosti, má vydány pouze akcie na jméno a předložil aktuální seznam akcionářů ve lhůtě stanovené zákonem. Do výběrových řízení na veřejné zakázky se budou moci účinně zapojit pouze a. s. s akciemi na jméno, která předloží seznam akcionářů. Právní veřejnost považuje tuto podmínku za diskriminační.

Přijetí novely znevýhodňuje společnosti s akciemi na majitele, včetně společností, které emitovaly akcie na majitele, ale jejich majitel je známý. Stejně tak dojde k vyloučení společností, které mají zaknihované akcie na majitele. Mezi takové společnosti patří např. Telefonica O2 Czech Republic a.s., Komerční banka, a. s. či EUROVIA CS, a. s., HOCHTIEF CZ a. s. Komerční banka a Svaz podnikatelů ve stavebnictví se již obrátili na Ministerstvo pro místní rozvoj, Telefonica O2 již na mimořádné valné hromadě schválila přeměnu akcií do formy znějící na majitele.

Změna formy akcií je spojena s administrativními, časovými i finančními náklady. Společnosti musí změnit své stanovy. Za tímto účelem je nutné svolat mimořádnou valnou hromadu, která odhlasuje změnu formy akcií. Poté se podává návrh na zápis změn do Obchodního rejstříku. Po zápisu změn do OR musí společnost akcie na majitele stáhnout z oběhu a vyměnit je. To může být problematické hlavně u společností s drobnými akcionáři. Náklady a administrativa však u velkých firem bude větší i nadále. Společnosti s akciemi na jméno totiž musí zasílat pozvánku na valnou hromadu každému akcionáři zvlášť. S akciemi na majitele stačilo oznámit konání valné hromady v Obchodním věstníku a celostátním médiu.

Z výše uvedeného vyplývá, že změna formy akcií se dotkne pouze akciových společností, které chtějí usilovat o získání veřejných zakázek. Ostatní a. s. mohou dál legitimně využívat akcie na majitele.

Autor článku

Tiskovka