Dotační poradna: Vzdělávání zaměstnanců

21.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Dotační prostředky je možné použít i na zvyšování kvalifikace zaměstnanců, i tyto dotazy se tedy objevují v naší firemní poradně.

Dotace na vzdělávání zaměstnanců

Otázka: V rámci širších projektů určených na vzdělávání zaměstnanců - to znamená školení např. manipulační vozíky, ADR, práce ve výškách, práce s křovinořezem atd.? A pokud ano, tak toto lze čerpat z jakého fondu?

Širší projekty na vzdělávání zaměstnanců znamenají kompletní vzdělávání zaměstnanců a ne pouze zákonná školení. Celou skupinu zákonných školení je možné z těchto programů financovat pouze doplňkově. Školení musí být zaměřena na zvýšení kvalifikační úrovně zaměstnanců a jejich klíčových kompetencí. V současnosti (resp. od 1.11.) je možné žádat o dotaci na specifické vzdělávání zaměstnanců v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost, v rámci kterého je možné zahrnout i malou část (max. 20 %) vzdělávání obecného, kam spadají i zákonná školení. Specifické vzdělávání je definováno jako vzdělávání nepřenositelné, nebo přenositelné v omezené míře na jiného zaměstnavatele nebo v rámci oboru. Jedná se tedy o školení na specifické stroje, počítačové programy apod.

Využijte naší dotační poradnu.


Dotace na školení zaměstnanců

Odpověď: Chci se poptat, zda můžu dostat dotace na školení zaměstanců v oblasti BOZP a PO? Popřípadě na koho se mám obrátit?

Na samostatné školení na BOZP a PO je možné získat dotaci velmi těžko. Školení na BOZP a PO je možné financovat z programu Vzdělávejte se!, který je určen pro podniky v obtížích a který administrují jednotlivé úřady práce. Nicméně zde se předpokládá, že se bude realizovat více školení, která přispějí ke zvýšení kvalifikace zaměstnanců a nebude se jednat pouze o zákonná školení. V rámci širších projektů určených na vzdělávání zaměstnanců (obecné i specifické) je možné též zařadit tato školení, ale to se musí jednat o naprostý doplněk – projekty musí být určeny na zvýšení adaptability zaměstnanců a konkurenceschopnosti podniků a musí se jednat o komplexní vzdělávací projekty.

Využijte naší dotační poradnu.


Projekt Vzdělávejte se!

Zaměstnavatelé musí podat vyplněnou žádost o zapojení do projektu na příslušném úřadu práce, ten jejich žádost posoudí a schválí. Žádost musí obsahovat důvody, proč se chce zaměstnavatel zapojit do projektu, seznam zaměstnanců, kteří se účastní odborného rozvoje, a nabídku vzdělávacích kurzů.

Pokud úřad práce žádost schválí, zaměstnavatelé obdrží příspěvek na úhradu nákladů na vzdělávání zaměstnanců a na náhradu mzdy a to včetně sociálního a zdravotního pojištění a cestovních náhrad. Příspěvek se poskytuje pouze po dobu, kdy se zaměstnanci účastní vzdělávání. Zaměstnavatelé se musí podílet určitou procentní částí.

Autor pracuje pro společnost RENARDS.

RENARDS

Využijte naší dotační poradnu.

Autor článku

Pavel Kostlán  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT