Nejste si jisti správnou sazbou DPH? Požádejte Ministerstvo financí o závazné posouzení.

17.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V praxi se často setkáváme s otázkou, jak správně zatřídit dodávané zboží či poskytované služby z hlediska sazby DPH. Pro správné zatřídění zboží či služby do správné sazby DPH musíme nejprve určit, zda je příslušné plnění vůbec předmětem daně.

Osvobození s nárokem na odpočet a bez nároku na odpočet

Dodání zboží či poskytnutí služby, i když je předmětem daně, nemusí být vždy daní z přidané hodnoty zdaněno. Zákon vyjmenovává plnění, která od DPH osvobozuje zcela, pak hovoříme o osvobození od DPH bez nároku na odpočet, nebo plnění, která osvobozuje jen za určitých okolností, v tom případě se jedná o osvobození s nárokem na odpočet. Plnění osvobozená s nárokem na odpočet představují například služby poskytované v tzv. reverse charge režimu. Jde o situace, kdy DPH neodvádí poskytovatel plnění, jak je tomu za jiných okolností, ale příjemce plnění.


Různé sazby DPH v zemích EU

Je-li služba či dodání zboží předmětem daně a jedná-li se o zdanitelné plnění, účtuje plátce příjemci příslušnou sazbu daně. Evropská legislativa umožňuje členským státům určitou volnost při stanovení sazby DPH, pevně jsou dány pouze dolní limity. Sazba DPH se proto v jednotlivých členských zemích liší. Česká republika od 1. ledna 2010 stanovila základní sazbu DPH ve výši 20 % a sníženou 10 %. U zboží a služeb se obecně používá základní sazba, pouze u plnění vyjmenovaných v přílohách zákona lze použít sazbu sníženou. Členské státy jsou i v této oblasti regulovány evropským právem. Nemohou si tedy volně stanovovat plnění, která zařadí do snížené sazby.

Vyzkoušejte databázi daňových sazeb v sekci Daně EU.

 
Zdanění v ČR

V České republice podléhají snížené sazbě daně zejména potraviny, zboží určené pro nemocné či tělesně postižené, dále knihy a časopisy. Pokud jde o služby, do snížené sazby patří například veřejná hromadná doprava, ubytování, nebo vstupné na kulturní a sportovní akce. Jedná se tedy především o oblast trhu, kterou považuje zákonodárce za vhodné podporovat a nikoliv daňově omezovat. Přestože jsou zboží a služby v příloze zákona podrobně vyjmenovány, v praxi často dochází k použití nesprávné sazby daně. V takovém případě je ošizen odběratel nebo státní rozpočet. Pokud dodavatel zamění sazby DPH a místo základní použije sníženou, hrozí mu doměření daně a sankce v podobě úroků z prodlení.

Vyzkoušejte kalkulkačku úroku z prodlení.


Když si nejsme jistí

Pokud si podnikatel není jistý správnou sazbou DPH u dodávaného zboží či poskytované služby, může požádat Ministerstvo financí o závazné posouzení správnosti zařazení zdanitelného plnění z hlediska sazby daně. O to může požádat jakákoliv osoba, nemusí se tedy jednat o plátce či podnikatele, ale žádost může podat i fyzická osoba nepodnikatel. Žadatel musí v žádosti uvést své identifikační údaje (jméno či název, adresu, případně identifikační číslo), dále popis zboží, služby či nemovitosti, přičemž může přiložit i fotografii nebo technické nákresy. Co je nejdůležitější, sám žadatel musí v žádosti navrhnout výrok závazného posouzení, tedy zda plnění podléhá základní nebo snížené sazbě. Žadatel má též povinnost předložit Ministerstvu další podklady, pokud o ně Ministerstvo požádá.

Závazné posouzení správnosti zařazení plnění není poskytováno zdarma, žadatel za něj zaplatí správní poplatek ve výši 10 000 Kč.

Autorka pracuje pro společnost APOGEO.

Autor článku

Jaroslava Hanková

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT