Počet odpracovaných hodin a hodinový výdělek v prvním pololetí 2010

15.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V 1. pololetí roku 2010 vzrostla hrubá měsíční mzda (resp. plat) v podnikatelské i nepodnikatelské sféře. V podnikatelské sféře dosáhl medián hrubé měsíční mzdy výše 21 420 Kč a v nepodnikatelské sféře 23 380 Kč.

V podnikatelské sféře si meziročně nejvíce polepšila především manuální zaměstnání, konkrétně dělníci obsluhující stroje na výrobu pryžových výrobků (meziroční nárůst mezd o 14,7 %) či kováři obsluhující kovací lisy (nárůst o 11,1 %). Na druhou stranu došlo k největšímu snížení mezd u techniků v agronomii, kterým mzda meziročně poklesla o 6,5 %. V nepodnikatelské sféře nebyly meziroční změny platů tak vysoké jako změny mezd v podnikatelské sféře, platy vzrostly nejvíce zdravotním sestrám, a to o 10,4 %. Ke snížení platů došlo u učitelů na základních školách (pokles o 0,2 %), přičemž u jiných zaměstnání v nepodnikatelské sféře nedošlo k meziročnímu poklesu platů.

Počet odpracovaných hodin

Šetření ISPV však nepodává informaci pouze o úrovni odměňování v jednotlivých sférách, ale umožňuje sledovat i odpracovanou a neodpracovanou dobu. Výsledky ISPV za 1. pololetí 2010 ukazují, že se v obou sférách meziročně zvýšil počet opracovaných hodin, přičemž zaměstnanci v podnikatelské sféře odpracovali průměrně 157,3 hodin za měsíc a v nepodnikatelské sféře 154,4 hodin za měsíc. Za povšimnutí stojí i skutečnost, že se v podnikatelské sféře zvýšil meziročně počet odpracovaných přesčasových hodin (o 0,6 hod./měs.), klesla doba strávená na dovolené (o 1,3 hod./měs.) a opět mírně klesla neodpracovaná doba z důvodu nemoci (o 0,3 hod./měs.), což může signalizovat pozvolné oživení české ekonomiky.

Hodinový výdělek

Další zajímavou charakteristikou, kterou je možné z ISPV získat, je hodinový výdělek. Medián hodinového výdělku dosáhl ve 2. čtvrtletí 2010 výše 121,51 Kč v podnikatelské a 133,00 Kč v nepodnikatelské sféře. V obou sférách tak došlo k meziročnímu zvýšení mediánu hodinového výdělku (v podnikatelské sféře o 2,6 % a v nepodnikatelské sféře o 1,8 %).

Zpráva převzata z MPSV.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT