Daňová poradna: Problémy s doručováním písemností

14.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Vyřídit papírování a administrativu obecně činí mnohým podnikatelům problém. Na co z této oblasti  jste se zeptali v naší daňové poradně?

Doručení dobropisů

Otázka: Účtuji s.r.o. a společnost má problém s dobropisy, které ji odběratelé nevrací zpět s potvrzením o převzetí. Doklady i zboží je zasílané poštou z 80 %. Prosím o radu, jak postupovat při účtování. Společnost je obchodní a účtuji typem B.

Odpověď: V případě, že adresát nereaguje a nevrací potvrzený dobropis, doporučuji zasílání dobropisů poštou na doručenku. Z pošty se Vám vrátí potvrzená doručenka, která prokazuje převzetí dobropisu adresátem. Dokonce jsem se setkala i se vstřícným přístupem ze strany finančního úřadu, kdy vzali v úvahu i tzv. fikci doručení (po 14 dnech uložení zásilky na poště byla považována za doručenou, i přes její nevyzvednutí dlouhodobě nekontaktním adresátem). Tyto případy však finanční úřad posuzuje individuálně. V účetnictví a zejména při účtování DPH musíte počkat na odezvu druhé strany, do té doby zůstávají tyto případy v účetnictví otevřené.

Ptejte se v naší daňové poradně.


Elektronická komunikace s finančním úřadem

Otázka: V naší firmě (s.r.o.) dříve "podepisoval" souhrnné hlášení k DPH vždy jednatel (formulář vyhotovuje účetní). S nástupem povinnosti odesílat hlášení elektronicky jsme byli nuceni proces upravit tak, že účetní vygeneruje XLM soubor přes stránky cds.mfcr.cz a prostřednictvím datové schránky je jednatel odešle na finanční úřad. Tento postup je ovšem nevyhovující, rádi bychom, aby hlášení mohla odesílat přímo účetní. Kdybychom našim účetním zřídili kvalifikovaný certifikát nebo přistup do datové schránky naší s.r.o., budou moci odesílat oni, přesto, že hlášení nebude elektronicky "podpsáno" jednatelem společnosti? Nejsme si jisti, zda tato forma je platná kvůli chybějícímu podpisu jednatele společnosti. Prosím o radu, jak postupovat a co je pro finanční úřad platné.

Odpověď: Jednatel může na finančním úřadě udělit pro účetní plnou moc omezenou pouze na podání souhrnných hlášení k DPH, případně i přiznání DPH. Účetní si zřídí zaručený elektronický podpis (nejlépe přes postsignum za 190 Kč za rok) a může podávat hlášení sama za sebe přes daňový portál. Přístup do datových schránek je určený jednatelům společností, kteří jsou vlastníky schránky. Umožnění přístupu jiným osobám je potřeba dobře zvážit.

Ptejte se v naší daňové poradně.


Souhrnný účetní doklad

Otázka: Chci se zeptat na jednu věc. Pokud si od 1. do 30. v měsíci totéž zboží koupí třeba 1000 lidí v ceně 50 Kč, mohu udělat jeden zápis na začátku dalšího měsíce v souhrnné hodnotě 50 tis. Kč (221-604)?

Vámi navrhovaný postup je možný. Souhrnný účetní doklad vystavíte k poslednímu dni v měsíci a doložíte podklady, kterými prokážete správnou výši zaúčtované částky. Ale v případě využití vhodného účetního SW (např. Pohoda, i formou hostingu), lze nastavit jednak komunikaci přímo s vaším e-shopem (skladová evidence) a jednak homebanking. Pak by se jednotlivé položky účtovaly - importovaly automaticky...

Ptejte se v naší daňové poradně.

Autor článku

Alice Popelková

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT