Právní poradna: Zaměstnávání vlastního potomka-studenta

10.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Jaké jsou povinnosti při zaměstnávání studenta, byť jde o vlastního potomka.

Otázka: Mám živnostenské oprávnění na výrobu, obchod a služby a jsem nyní na mateřské dovolené. Mohu zaměstnat syna, je mu 20 let a ještě rok bude studovat. Jaké z toho plynou povinnosti, pro něj i pro mne?


Živnost nebo zaměstnání

Teoreticky nejméně náročným řešením je, že si Váš syn pořídí také živnostenské oprávnění na stejnou činnost jako vykonáváte vy, a bude vám vykonanou práci fakturovat. Sám si bude muset jako OSVČ podat přihlášku na sociální správu a do pojišťovny. Také bude platit daně, zdravotní pojištění a sociální pojištění. Druhým typem řešení je vytvoření pracovního poměru mezi Vámi a Vaším synem. Tady je také několik možných řešení, které především závisí na množství práce, které bude Váš syn vykonávat.


Dohoda o provedení práce

Dohodu o provedení práce lze uzavřít na vykonání určité práce. Nesmí však doba práce u jednoho zaměstnavatele překročit 150 hodin za rok. Výhodou je, že zaměstnavateli nevzniká oznamovací povinnost vůči české správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Zaměstnavatel také neplatí pojistné.

Využijte naši právní poradnu, pokud si nevíte s něčím rady.


Dohoda o pracovní činnosti

Dohoda o pracovní činnosti je omezena polovinou týdenní doby. Tudíž je možné maximálně odpracovat 20 týdně. Hodiny se počítají v průměru a to až za období 52 týdnů. Zaměstnavatel je povinen oznámit ČSSZ nástup a ukončení práce studenta. Zaměstnavatel přihlašuje studenta zdravotní pojišťovně. Pokud je po celý kalendářní měsíc osobou, za kterou platí pojištění stát, neplatí povinnost dopočtu k minimálnímu pojištění. Je tu však potřeba předložit potvrzení o studiu.

Formuláře pro oznámení zaměstnance pro účely důchodového a zdravotního pojištění najdete v sekci Užitečné nástroje.

Dohodu je zaměstnavatel povinen uzavřít písemně, jinak je neplatná. V dohodě musí být uvedeny sjednané práce, rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. To může být jak doba určitá, tak i neurčitá.


Pracovní poměr

U pracovního poměru je stejná oznamovací povinnost jako u dohodě o pracovní činnosti.


Daň z příjmu

(1) V případě, kdy student nepodepíše prohlášení k dani u zaměstnavatele, je jeho příjem

  • do maximální výše 5000 Kč zdaňován srážkovou daní  15 % (při použití této daně je daňová povinnost pracovníka-studenta vyrovnána),
  • nad  5000 Kč je vypočtena zálohová daň ve výši 15%.

Navíc v tomto případě se nepřihlédne k měsíční slevě na dani!

(2) Pokud student prohlášení podepíše je mu vypočítána záloha na daň a uplatněna sleva na poplatníka i na studenta.

U příjmu do 5000 Kč (před zvýšením základu daně o pojistné na sociální zabezpečení a zdravotní pojištění) tak nemá student povinnost podat daňové přiznání. Nad tento příjem povinnost vzniká.

Využijte naši právní poradnu, pokud si nevíte s něčím rady.

Autor článku

Richard Gürlich  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT