Správné nastavení klíčových slov v PPC

02.09.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Klíčová slova jsou, dá se říct, základem každé kampaně, protože po jejich zadání se zobrazuje inzerát. Klíčová slova musí souviset s obsahem cílového URL a nabízeného produktu.

U klíčových slov se dá nastavit

  • Volná shoda – inzerát se zobrazí vždy, když je slovo zadáno včetně různých spojení (například míč – reklama se zobrazí na vyhledávání míčové hry, míček, míč na kopání)
  • Frázová shoda – inzerát se zobrazí vždy, když jsou daná slova ve správném pořadí a u sebe (například míč na fotbal – reklama se zobrazí na vyhledávání červený míč na fotbal, objednat míč na fotbal), toto klíčové slovo se zadává v uvozovkách "míč na fotbal"
  • Přesná shoda – inzerát se zobrazí vždy, když někdo zadá pouze přesné znění klíčového slova (například míč na fotbal – reklama se zobrazí na vyhledávání míč na fotbal), toto klíčové slovo se zadává v hranatých závorkách [míč na fotbal]

Při zadávání klíčových slov je dobré používat diakritiku.


Vylučující slova

Můžete také zadat vylučující slova, tím snižujete výdaje za reklamu, protože zabráníte tomu, aby se inzerát objevil i tomu, kdo vás nehledá. Příkladem může být například prodejce čočky jako zemědělské plodiny. Ten zadá jako vylučující slovo kontaktní. Toto slovo se zadává stejně jako klíčové slovo, ale před něj se vepíše mínus (-kontaktní).


Proč správně zadat klíčová slova

Myslete na správné zadání klíčových slov a inzerátu, protože

  • Inzeráty se řadí podle maximální ceny za proklik (aby ne!) a také podle koeficientu kvality. Kvalitu počítá Sklik z několika různých veličin, vztahujících se k hledanému dotazu a klíčovému slovu, největší podíl má míra prokliku klíčového slova, další složky jsou ovlivněny relevancí klíčového slova k dotazu. Platí, že čím podobnější je klíčové slovo hledanému výrazu, tím větší je i kvalita slova.
  • Pokud bude inzerát zajímavý a často prokliknutý, zvýšíte míru prokliku (CTR), což je procenty vyjádřená hodnota, která vychází z poměru mezi počtem zobrazení a počtem prokliků. Zároveň platí, že čím vyšší CTR, tím větší pravděpodobnost, že zaplatíte nižší cenu za proklik a zároveň se váš inzerát zobrazí na lepších pozicích.


Jak správně vybrat klíčová slova

Sklik nabízí nástroj, podle kterého vyberete ta nejhledanější klíčová slova. Můžete využít i nástroj Google Analytics nebo Google KeyWord Tool.

Všechny díly najdete v sekci Seriály.

Autor článku

Karel Pospíšilík