Jak financovat vozidla pro půjčovnu aut

27.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Pokud chcete půjčovat vozidla, může být pro vás finančně náročné pořizovat si více aut na vlastní náklady. Půjdete nejspíš cestou leasingu.

Finanční nebo operativní leasing

Máte na výběr finanční nebo operativní leasing. V případě operativního leasingu zůstávají vozidla po ukončení leasingu ve vlastnictví leasingové společnosti. Doba trvání takového leasingu bývá kratší než doba životnosti a doba odepisování. Pokud smlouva obsahuje předkupní právo, mluví se o finančním leasingu.

Záleží tedy na tom, jestli chcete být majitelem vozidla po určité době nebo ne. Pro tento typ podnikání mě napadá spíš možnost první varianty. Tzn. vozidla byste si pronajali například na dva roky a po dvou letech by se auta vrátila zpět leasingové společnosti. Mohli byste tak po určité době obměňovat svoji nabídku a nemuseli se starat, co se staršími vozy.

Tato varianta je dobrá i pro finanční plánování. Přesně víte, kolik budete muset během dvou let zaplatit a pokud plánujete zpočátku nižší tržby, můžete se s leasingovou společností domluvit na výkonových splátkách a splácet zpočátku nižší částky a později částky vyšší.


Je možné získat nulovou akontaci?

Nulovou akontaci dnes neposkytuje příliš mnoho společností. Z toho mála je to například LeasePlan nebo sAutoleasing. Nulová akontace ale může být reklamním trikem, leasingové společnosti stejně zaplatíte požadovanou sumu, například na vyšším úroku.


S jakou společností do toho jít

Která společnost je nejlepší, to je těžké říct, protože vše je stanoveno individuálně. Akontace se většinou pohybuje od 10 % do 70 %. 10 % získáte například v UniCredit nebo GE Money Auto.

Seznam leasingových společností najdete v sekci Firmy a úřady. Na našem portálu se také dozvíte aktuální statistiky, pokud jde o velikost jednotlivých společností. Můžete si tak vybrat tu největší.


Úvěr nebo leasing

Úvěr stejně jako finanční leasing je spojen se změnou vlastnictví. Na rozdíl od finančního leasingu, kde ke změně vlastnictví dochází na konci leasingu, u úvěru dochází k této změně hned na začátku. Pokud se rozhodujete mezi úvěrem a leasingem, doporučujeme článek Kupujeme nové auto: Je výhodnější úvěr nebo leasing?

Rozdíl mezi úvěrem a leasingem je v de facto zmíněném vlastnictví (a z toho vyplývajících právech a povinnostech) a v úrokové sazbě. Mezi úvěrem a leasingem není žádný rozdíl, pokud jde o nákladové položky. V obou případech dostanete do nákladů pořizovací cenu vozidla. U úvěru formou odpisů (úroky z úvěru budou daňovým nákaldem při jejich vzniku), u leasingu jde měsíčně do nákladů poměrná část pořizovací ceny majetku (čili splátka + rozpuštěná akontace).

Autor článku

Karel Pospíšilík