Dotace na sport se krátit nemají

25.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Objem státní podpory pro letošní i příští rok má být zachován ve stejné výši jako za rok 2009. Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš, který ještě minulý týden hovořil o škrtech až 160 milionů, přislíbil, že objem státní podpory zůstane pro letošní i příští rok stejný jako v roce 2009.

V loňském roce podpořil stát sportovní aktivity částkou ve výši 2,2 miliardy korun. Ta musí být, podle předsedy ČSTV Pavla Kořana, i pro další období zachována. Další krácení už by totiž ohrožovalo existenci výkonnostních soutěží, systém péče o talentovanou mládež i údržbu sportovních zařízení.

Například od Sazky získával sport ročně i miliardu korun a loni to bylo pouze 175 milionů. Český sport se tak dostal do tíživé finanční situace. Kdyby přišel sport, v rámci úsporných škrtů vlády, o dalších 160 milionů, mělo by to, podle Kořana na sport drtivý dopad.

I tak ale musí sport hledat nové zdroje. Možným zdrojem peněz mohou být například výnosy z reklamy v České televizi. To by mohlo sportu přinést až 500 milionů korun.

Ministerstvo školství, ve spolupráci s ČSTV založí v nejbližší době společnou pracovní skupinu, která připraví návrh novely loterijního zákona i nového, komplexního zákona o podpoře sportu.

Zpráva převzata z www.dotaceonline.cz.

Autor článku

Firemni aktualita