Evropský nástroj pro mikrofinancování

23.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Evropská unie spustila 10. června 2010 nový nástroj pro mikrofinancování (The European Progress Microfinance Facility), který bude poskytovat malé úvěry lidem, kteří chtějí založit nebo rozvinout své vlastní malé podniky.

Na nástroj bylo vyčleněno celkem 100 mil. EUR a vzhledem k opakovanému použití prostředků se předpokládá možnost poskytnutí až 45.000 mikroúvěrů.

Nástroj bude poskytovat malé úvěry, tj. do výše 25.000 EUR, na zahájení podnikání. Tím může být např. restaurace, autodoprava, místní výroba, pečovatelská služba apod. Nástroj je určen zejména na pomoc těm, kteří mají za normálních podmínek ztížený přístup k úvěrům (nezaměstnaní, mladí nebo starší lidé, lidé vracející se na trh práce nebo lidé znevýhodnění na trhu práce). Podpora bude poskytována rovněž mikropodnikům, tedy podnikům zaměstnávajícím méně než 10 lidí.

O půjčky poskytované v rámci nástroje bude možné požádat u lokálních poskytovatelů mikroúvěrů. Těmi mohou být banky, neziskoví poskytovatelé mikroúvěrů, instituce poskytující finanční záruky a další poskytovatelé mikroúvěrů mikropodnikům. V současné době vybírá Evropský investiční fond poskytovatele půjček v rámci nástroje pro mikrofinancování v jednotlivých zemích EU. Informace o vybraných poskytovatelích, u kterých budete moci žádat o půjčky, budou zveřejněny na stránkách Evropského investičního fondu.

Zpráva převzata z ESF ČR.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT