Vrácení odpočtu DPH při prodeji vozidla

24.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Musí společnost, která si uplatnila odpočet DPH při koupi nového vozidla, tento odpočet vrátit při jeho prodeji?

Prodej vozidla s DPH

Otázka: V roce 2008 jsme koupili do firmy Ford Tranzit, kde jsme dostali odpočet DPH. Chci se zeptat, jak dlouho se auto sleduje z hlediska DPH, a pokud bychom ho chtěli letos prodat, musel by se odpočet vrátit a ještě zaplatit DPH z prodeje?

Odpověď: Pokud jste Ford Tranzit zařadili do obchodního majetku a používáte ho k uskutečnění zdanitelných plnění s nárokem na odpočet, máte plný nárok na odpočet DPH při jeho pořízení - případný prodej na uplatněný odpočet nemá vliv. Při prodeji (protože jste plátce a uplatnili jste DPH u vozidla na vstupu) vystavíte fakturu včetně DPH. Odepisovaný majetek, u kterého je uplatněna DPH na vstupu se sleduje 5 let, včetně roku pořízení. Pokud jste fyzická osoba, můžete jej po této době např. vyřadit z obchodního majetku bez povinnosti odvést poměrnou část DPH uplatněné na vstupu.


Stát se plátcem DPH či nikoli

Otázka: Provozuji ve Ždírci nad Doubravou Fitcentrum. Chtěl bych na jaře začít stavět větší nový objekt. Zatím nejsem plátce daně, ale vzhledem k nákupu materiálu na stavbu je to asi nutné, že? Zároveň mám bratra, který má stavební firmu, šlo by to vzhledem k daňovým transakcím nějak využít?

Odpověď: Na Váš jednoduchý dotaz nelze dát jednoznačnou odpověď, protože nejsou známé další okolnosti. Lze však konstatovat, že výhoda bude spočívat v následujícím:

  • jestliže prodáváte služby, které mají SKP 93.04 - Služby posiloven a kondičního cvičení, nakupujete asi mnoho vstupů, kde by jste si odečítal základní sazbu daně, ale prodával by jste za sazbu sníženou - pak by to mohla být výhoda.
  • při stavbě nemovitosti určené pro tyto služby by jste měl nárok na odpočet DPH.

Protože však své služby nejspíš prodáváte neplátcům daně a nechcete jim zvyšovat cenu, doporučujeme pro konečné rozhodnutí provést kalkulaci vašich služeb s ohledem na DPH. Jednoduše řečeno, jestliže dnes nakupujete na 1000 Kč tržeb např. 500 Kč nákladů (pro jednoduchost vše v základní sazbě DPH), máte tedy dnes zisk 500. Znamenalo by to, že jako plátce budete nakupovat náklady za 417 Kč (500=417zákl.daně + 83 DPH) a prodávat budete za 909 Kč (1000=909 zákl.daně + 91 DPH) , pak zisk je jen 492 Kč. Samozřejmě výpočet bude mnohem složitější a je třeba zohlednit i prvotní náklady na stavbu a odpočet DPH i budoucí opravy s odpočtem DPH.

Co se týká Vašeho bratra a obchodu s ním, upozorňujeme na to, že jste spojené osoby a ceny mezi Vámi by měli být cenami obvyklými.

Autorka pracuje pro společnost TaxPoint.

Autor článku

Alice Popelková  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT