Petr Nečas pro Komoru.cz: Zvýšíme podporu exportu

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Předseda vlády České republiky Petr Nečas v rozhovoru pro připravované nové číslo měsíčníku Komora.cz slíbil, že jeho kabinet v příštím roce nezvedne firmám daně a že státní podpora vývozu vzroste.

„Pozitivní efekt i pro podnikatelský sektor bude mít reforma terciárního vzdělávání společně s podporou vědeckého a technického rozvoje na vysokých školách. Jednou z našich klíčových priorit je zachovat konkurenceschopnost Česka. To pro moudrou vládu znamená jediné - vytvářet co nejlepší podmínky pro podnikatelský sektor, a to i v oblasti rozvoje lidského potenciálu. I v posledním roce v období krize jsem od mnoha podnikatelů slyšel, že bojují s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků a že je to jedno z nejvážnějších omezení dalšího rozvoje,“ prohlásil premiér Petr Nečas.

„Můžu také všechny firmy uklidnit ještě v jedné věci. I v programovém prohlášení se vláda zavázala zachovat zdanění firem v příštím roce na úrovni 19 %. Další opatření by měla podnikatelskému prostředí jen pomoci. Myslíme zcela vážně boj proti korupci. Uvědomujeme si, že je to jeden z důležitých faktorů i pro rozvoj zdravého podnikatelského prostředí. Připravujeme takové změny zákoníku práce, které uvolní pracovní trh. Zvýhodníme pro zaměstnavatele vytváření částečných pracovních úvazků. Budeme také pracovat na snížení administrativní zátěže. Jedním z konkrétních projektů, který zrealizujeme je jednotné inkasní místo. Zjednodušíme také celý daňový systém. Chceme prostě útlý a výkonný stát,“ uvedl mimo jiné předseda české vlády.

V rozhovoru pro Komora.cz dále dodal: „Na základě odezvy samotných podnikatelů upravíme podmínky tak, aby v případě dlouhodobě nezaplacených faktur stát vrátil zpět odvedené DPH. Jsme zemí, která je do značné míry závislá na exportu. Vláda proto bude v rámci svých možností export podporovat. V oblasti státem podpořeného pojišťování a financování vývozu navýšíme pojistné fondy a pojistnou kapacitu Exportní garanční a pojišťovací společnosti a základní kapitál České exportní banky.“

Zpráva převzata z Hospodářské komory ČR.

Autor článku

Firemni aktualita