Český granát: Výsledky kontroly ČOI zaměřené na výrobky české granáty

19.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Česká obchodní inspekce provedla během měsíce dubna až června roku 2010 kontroly zaměřené na prodej šperků obsahujících český granát. Kontrolní akce byly prováděny ve spolupráci s Celní správou a oblastmi kontrol byly Karlovy Vary, Mariánské Lázně, Plzeň, Praha, České Budějovice a Český Krumlov.

Účelem kontrolních akcí bylo ověřit, zda ze strany prodávajících nedochází k užívání nekalých obchodních praktik tím, že deklarace kamenů použitých ve špercích jako „české granáty“ není pravdivá.

Celkem bylo provedeno 15 kontrol v provozovnách s tímto sortimentem. Součástí všech kontrol byl kontrolní nákup šperků, které byly prodávajícími deklarovány jako šperky s českým granátem. Tyto odebrané šperky byly předány k posouzení celně technické laboratoři GŘ Cel. Z 15 provedených kontrol bylo zjištěno, že v 13 případech došlo k nabízení a prodeji šperků s různými kameny (skleněné imitace drahokamů, uměle vyrobené kubické oxidy zirkonia či granáty pyralmandinové řady) a nejednalo se tedy o český granát.

Žádný z těchto šperků neobsahoval granát chrompyrop tj. český granát, ve všech 13 případech bude s prodávajícími zahájeno správní řízení.

„Vzhledem k alarmujícím výsledkům budeme i nadále v podobných kontrolách v budoucnu pokračovat,“ uvedla RNDr. Jana Příhodová, ústřední ředitelka České obchodní inspekce.

Zpráva převzata z České obchodní inspekce.

Autor článku

Firemni aktualita