Na zmírnění povodňových škod v resortu zemědělství přidala vláda 950 mil. Kč

05.08.2010 | , Ministerstvo zemědělství
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


4.8. 2010 Posílení rozpočtu ministerstva zemědělství o 950 milionů dnes schválila vláda. Peníze půjdou na odstraňování škod způsobených letošními povodněmi na zemědělském, lesním a státním vodohospodářském majetku, které se vyšplhaly na 1, 56 miliardy korun. Z vlastního rozpočtu ministerstvo zemědělství vyčlenilo 110 milionů.

„Bez posílení rozpočtu ministerstva o požadovanou částku by odstranění povodňových škod na zemědělském, lesním a vodohospodářském majetku bylo nereálné. Ani ministerstvo ani poškozené subjekty totiž nemají dostatek peněz. Z vlastního rozpočtu resort uvolnil na zmírnění dopadů povodní 110 milionů korun,“ uvedl ministr Ivan Fuksa.

Vláda na dnešním jednání schválila navýšení rozpočtu MZe o částku 950 mil. Kč, která bude rozdělena na nápravu povodňových škod na státním vodohospodářském majetku ve výši 820 mil. Kč, na zemědělském majetku ve výši 100 mil. Kč a na lesním majetku ve výši 30 mil. Kč. Do kapitoly MZe přibude také 80 milionů korun na poškozené vodovody a kanalizace, o které vládu požádalo ministerstvo pro místní rozvoj.

Finanční prostředky budou poskytnuty pouze subjektům, které o ně požádají, a na základě protokolů dokazujících výši škod. Případné finanční podpory do lesnictví a zemědělství budou podmíněny souhlasem EU. Peníze bude možno čerpat do roku 2013.

Autor článku

Tiskovka