Rozšíření programu Záruka (zvýhodněné záruky za úvěry) pro podnikatele postižené povodní v roce 2010

05.08.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


4.8. 2010 Ministr průmyslu a obchodu předkládá vládě k projednání s rozpravou, v rámci opatření plánu obnovy pomoci malým a středním podnikatelům, kteří byli postiženi povodněmi a těm, kteří se budou podílet na obnově oblastí postižených záplavami, materiál obsahující rozšíření programu Záruka (zvýhodněná záruka za úvěry) v Českomoravské záruční a rozvojové bance.

Zvýhodněná záruka bude poskytována až do výše 80 % jistiny zaručovaného stávajícího nebo nového úvěru podnikatelům, kteří byli přímo zasaženi povodněmi. Na program bude uvolněna částka ve výši 50 mil. Kč. Žádosti se mají přijímat do 31. prosince 2010.

Ministerstvo průmyslu a obchodu doporučuje postupovat obdobně jako při povodních v minulých letech a malým a středním podnikatelům v oblastech postižených povodněmi poskytovat záruky za provozní úvěry potřebné na obnovení podnikatelské činnosti v rámci rozšíření stávajícího národního programu Záruka.

"Podnikatelé budou moci rychle vyřešit svoji situaci úvěrem do doby, než budou moci čerpat plnění od pojišťoven," říká ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek.

Nově bude tato zvýhodněná záruka za provozní úvěry poskytována podnikatelům podnikajícím ve stavebnictví na území celé České republiky, kteří pomáhají při odstraňování povodňových škod a kteří budou provádět práce při obnově infrastruktury v rámci veřejných zakázek vypisovaných obcemi.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT