Evropská kampaň o hodnocení nebezpečných látek na pracovištích

03.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


3.8. 2010 Výbor vrchních inspektorů práce (Senior Labour Inspectors’ Committee – SLIC) – poradní výbor Evropské komise, který sdružuje zástupce orgánů inspekce práce ze všech členských zemí Evropské unie – vyhlásil informační a inspekční kampaň zaměřenou na zlepšování podmínek a činností při nakládání s nebezpečnými látkami v malých a středních podnicích.

V České republice bude tuto kampaň, která potrvá až do března 2011, zajišťovat Státní úřad inspekce práce (SÚIP) a jeho organizační jednotky – oblastní inspektoráty práce. Výkon inspekce práce v České republice je stanoven zákonem č. 251/2005 Sb., o inspekci práce. Orgány inspekce práce mají postavení kontrolních orgánů na úseku bezpečnosti práce, ochrany pracovních vztahů a pracovních podmínek.

Zaměření a cíl kampaně

Celoevropskou kampaň zaměřenou na nakládání s nebezpečnými látkami na pracovištích bude doprovázet slogan „Nebezpečné látky: Identifikuj, vyhodnoť a přijmi opatření“. Portugalská inspekce práce, která je koordinátorem kampaně v evropském měřítku, zahájila přípravy na tuto kampaň již v prosinci 2009.

Pro kontrolní činnost, která bude následovat bezprostředně po informační části kampaně, byly vybrány čtyři sektory ekonomické činnosti, a to: nábytkářský průmysl, oprava vozidel, průmyslové a chemické čištění a pekařství. Každý členský stát EU se pak může zúčastnit kampaně v jednom nebo více z těchto sektorů dle vlastního výběru.

Kromě skutečného zlepšení pracovních podmínek si kampaň klade za cíl zlepšit soulad s evropskou legislativou při nakládání s nebezpečnými látkami na pracovištích a přispět ke snížení počtu nemocí z povolání a pracovních úrazů v EU.

Kampaň v České republice

Státní úřad inspekce práce se zapojí do informační a inspekční části této kampaně v oblastech nábytkářského průmyslu a chemického čištění.

Informace budou v kampani předávány jednoduchým a praktickým způsobem, např. ve formě letáků a plakátů specifických pro činnost v jednotlivých, výše uvedených sektorech. Dále budou informace zveřejňovány na webových stránkách s poskytnutím nástrojů, které pomohou k hodnocení rizik spojených s používáním nebezpečných látek na pracovištích.

Informace o kampani se objeví v průběhu roku 2010 na webových stránkách kampaně (www.chemicalscampaign.eu) a webových stránkách Státního úřadu inspekce práce (www.suip.cz). Kampaň by měla demystifikovat hodnocení rizik při používání nebezpečných chemických látek.

Autor článku

Tiskovka