Program Mumba napadl 55.000 počítačů a ukradl 60 GB dat

02.08.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Hackeři s využitím botnetu nazvaného Mumba, který umožňuje útočníkům vzdálené ovládání počítače bez vědomí jeho uživatele, napadli na internetu přibližně 55.000 počítačů a odcizili více než 60 GB osobních dat. Získali například čísla účtů a kreditních karet, přístupová hesla do osobních profilů uživatelů sociálních sítí a e-mailovou korespondenci, uvedl výrobce antivirových programů AVG.

Botnet je program, který umí plnit příkazy útočníka zadávané z jiného počítače. Termín bot je odvozen od slova českého původu "robot" a stejně jako robot je využíván pro různé "práce". Program je tajně nainstalován na uživatelském počítači, obsahuje komunikační a řídící modul a umožňuje útočníkovi vzdáleně tento cizí počítač ovládat a využít pro plnění různých příkazů. Pro takto infikovaný počítač se někdy používá termín "zombie" - stroj ovládaný útočníkem bez vědomí uživatele.

Útok má podle AVG na svědomí jedna z nejsofistikovanějších skupin internetových hackerů, známá jako Avalanche Group. Jejím členům se podařilo zdokonalit svůj systém určený k nelegálnímu získávání osobních dat.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT