Prudký růst kurzu akcií Erste Bank zastavily zveřejněné hospodářské výsledky

02.08.2010 | , RM-Systém
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


30.7. 2010 Kurzy akcií uplynulý týden ovlivňovalo převážně oznamování hospodářských výsledků českých i zahraničních firem. Česká burza stále nevykazuje jednoznačný trend, a proto jsou investoři při svém rozhodování stále velmi opatrní.

Kurz Erste Bank nejvýše od května

Zajímavou jízdu předvedla v týdnu Erste Bank. Kurz této akcie, zastupující finanční sektor, se v úvodu týdne pohyboval těsně nad hranicí 750 Kč. Následný růst byl způsoben zveřejněním výsledků zátěžových testů evropských bank, ve kterém tato rakouská banka „prospěla“.

Poměrně prudký růst kurzu pokračoval i v úterý, kdy se Erste Bank dostala až nad hranici 818 Kč, což je nejvyšší hodnota z posledních deseti týdnů. Za růstem pravděpodobně stálo očekávání dobrých hospodářských výsledků, které banka zveřejnila v pátek.

Hospodářské výsledky za druhý kvartál letošního roku ovšem nenaplnily očekávání. Na úrovni čistého zisku banka hospodařila s 217 mil. EUR, což bylo o 6 mil. EUR pod konsensuálními odhady. Pozitivně naopak překvapily úrokové výnosy na úrovni 1,36 mld. EUR. Následná negativní reakce trhu byla ještě umocněna short sale obchody a kurz poklesl až k 755 Kč. Týden Erste Banka nakonec uzavřela na hodnotě 773,90 Kč.

Volkswagenu se daří zvyšovat zisk

Naopak velmi pozitivní výsledky hospodaření vykázal za druhé čtvrtletí koncern Volkswagen, jehož součástí je i dceřiná automobilka Škoda Auto.

Společnost vytvořila čistý zisk ve výši 1,25 mld. EUR při tržbách 61,8 mld. EUR. Odhad čistého zisku činil 721 mil. EUR a výsledky hospodaření tak výrazně překvapily trh. Kurz Volkswagenu na burze RM-SYSTÉM reagoval růstem až k 1 834 Kč. Následovala mírná korekce a akcie týden uzavřela na hodnotě 1 815 Kč.

Autor článku

Tiskovka