Stavební firmy vidí letošní a příští rok čím dál černěji

29.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Stavební firmy vidí výsledky letošního a příštího roku čím dál černěji. Letošní pokles odvětví stavaři očekávají kolem šesti procent a shodují se na tom, že návrat k růstu nemusí nastat ani v roce 2011. Podle odhadů některých odborníků ve stavebnictví zkrachuje pětina firem.

"Rizikovým faktorem pro další vývoj zůstává možné omezení veřejných zakázek pro stavebnictví z důvodu úspor výdajů veřejných rozpočtů," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Ministerstvo dopravy ve středu oznámilo, že kvůli úsporám a výpadkům v příjmech Státního fondu dopravní infrastruktury je možné od srpna očekávat zastavení většiny dopravních staveb.

Aktuální vytíženost kapacit stavebních podniků je ale vyšší než na začátku roku, nyní se pohybuje kolem 82 procent. Podle průzkumu je to výsledek zahájené stavební sezóny a částečně již dřívějšího snížení kapacit. Téměř polovina firem ale stále uvádí, že má míň zakázek než před rokem. Slabá poptávka se také odráží v hospodářských výsledcích stavařů.

Odborník na stavebnictví z KPMG Česká republika Andreas Höfinghoff odhaduje, že české stavebnictví čeká jen pozvolné oživení, které nenastane dřív než v roce 2011. Firmy příští rok očekávají pokles odvětví v průměru o 0,7 procenta.

Zpráva převzata z ČTK

Autor článku

Firemni aktualita