Některé snahy MPSV o změny pracovního práva přesahují cíle firem

29.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Některé záměry ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) v oblasti změn zákoníku práce překračují dokonce i cíle zaměstnavatelů. Vyplývá to z vyjádření iniciativy Pružné pracovní právo 2010 zaslaného ČTK tiskovým odborem společnosti PricewaterhouseCoopers ČR (PwC), která patří k signatářům iniciativy. Snahy nového ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka o větší flexibilitu českého trhu práce zaměstnavatelé vítají.

"Překvapuje mě záměr nepřiznat nárok na podporu v nezaměstnanosti těm, kteří dají výpověď nebo dokonce odejdou dohodou. Zde se zřejmě uplatňuje snaha šetřit za každou cenu," uvedla Klára Valentová, specialistka na pracovní právo z advokátní kanceláře Ambruz & Dark, která také patří k signatářům iniciativy.

Iniciativa pružné pracovní právo přitom patří k poměrně výrazným zastáncům změny zákoníku práce. Ve své červnové výzvě volala například po tom, aby zákoník měl obsahoval jen katalog minimálních práv a povinností. Ostatní záležitosti by měly být předmětem dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, případně odborovou organizací. Zrušena nebo omezena by podle zaměstnavatelů měla být imunita odborových předáků, která je prý v praxi často zneužívána. Velmi potřebnou změnou je podle iniciativy také úprava konta pracovní doby, jehož zavedení je v současné době velmi problematické a v praxi se téměř nevyužívá.

Z plánů ministra Drábka zástupci zaměstnavatelů hodnotí pozitivně například právě návrhy na zavedení pružnějších kont pracovní doby či to, že by se měla výše odstupného v případě výpovědi řídit počtem let odpracovaných u zaměstnavatele. "Čím dříve se podaří do českého pracovního práva dostat nástroje, které naplno umožní využívat zkrácené pracovní úvazky či diferencují zkušební dobu, tím dříve budou vznikat nová pracovní místa i v sektorech, kde nejistá hospodářská situace a složité zákony motivují podniky spíše ke zdrženlivosti," uvedl Jan Malý z PwC.

Mezi signatáře iniciativy patří kromě Ambruz & Dark a PwC také Česko-německá obchodní a průmyslová komora (ČNOPK), obchodní oddělení rakouského velvyslanectví, Sdružení pro zahraniční investice AFI, provozovatel internetových serverů s nabídkami práce LMC a personální agentura Trenkwalder.

Zpráva převzata z Hospodářské komory.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT