Co české a evropské ekonomice přinese Dohoda o volném obchodu s Koreou?

29.07.2010 | , Ministerstvo průmyslu a obchodu
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


28.7. 2010 Dne 28. července 2010 náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa spolu se zástupci Asociace pro mezinárodní otázky (AMO) prezentoval závěry studie o dopadech Dohody o volném obchodu s Korejskou republikou na ekonomiku České republiky, kterou AMO zpracovala.

Dohoda o volném obchodu mezi EU a Korejskou republikou výrazně přispěje liberalizaci vzájemného obchodu.

„V okamžiku vstupu smlouvy v platnost přestane platit clo pro 70 % všech celních položek, do 5 let pak zmizí clo v 99 % případů. Neméně významným přínosem této Dohody je také odstranění netarifních překážek obchodu, které jsou v současné době výraznou bariérou pro vstup evropských vývozců na korejský trh,“ vysvětluje náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Podle závěrů studie AMO bude jedním z důležitých dopadů Dohody nárůst českých vývozů do Koreje o více než čtvrtinu a dovozů z Koreje o více než 15 %.

„Ve vývozu budou posilovat zejména tradiční odvětví, a to ostatní strojírenství a ostatní zpracovatelský průmyslu. Pozitivní vliv bude mít Dohoda rovněž na menší odvětví s vysokým potenciálem, jako je například potravinářský průmysl,“ říká analytička Asociace pro mezinárodní otázky Alice Savovová a doplňuje: „Na straně dovozu se pak bude jednat o nárůst ve zpracovatelském průmyslu a dopravě.“

Pozitivní vliv Dohody však nelze podle dopadové studie AMO omezit na prostý nárůst výměny zboží. Dohoda nabízí významný prostor pro evropské poskytovatele služeb. České firmy mohou potenciálně nejvíce těžit z odstranění povinnosti spolupráce s místním podnikatelem pro stavební služby a ze zlepšených podmínek pro poskytování právních služeb například pro potenciální korejské investory. Trh se otvírá kromě jiného také v oblasti pomocných služeb letecké dopravy, jako je pozemní odbavení, služeb v oblasti životního prostředí, kam patří kupříkladu čištění odpadních vod, expresního doručování či finančních služeb.

Velký potenciál má rovněž otevření trhu v oblasti vládních zakázek na stavební práce a tzv. BOT projekty, což jsou významné projekty, které státy realizují ve spolupráci se soukromým sektorem. Zde mohou české firmy participovat samostatně či ve spolupráci s evropskými či korejskými partnery na velkých, zejména infrastrukturních projektech.

Při hodnocení dopadů Dohody je nutné počítat s tím, že české firmy nespolupracují s korejskými firmami pouze v přímých vztazích. Vyčíslením subdodávek pro evropské partnery či podílem českých firem na evropských projektech do Koreje se žádná studie nezabývá.

„Přitom Evropské státy ročně do Koreje vyváží zboží za zhruba 25 miliard eur a služby za nejméně 14 miliard. Podle studie, jejíž vypracování si zadala Evropská komise, by Dohoda mohla zvýšit export evropského zboží a služeb do Koreje až o 41 miliardu eur. Jsem si jist, že na těchto číslech, kromě přímých kontraktů, participuje řada firem nepřímo,“ uzavírá náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Tlapa.

Autor článku

Tiskovka