Vláda schválila desetimiliardové škrty na ministerstvech

29.07.2010 | , Vláda ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


28.7. 2010 Kabinet Petra Nečase dnes po několikahodinovém jednání jednomyslně schválil úspory na všech resortech.

„Dnes byl přijat návrh, který skutečně naplňuje to, že jsme vládou rozpočtové odpovědnosti. Ministerstvo financí na základě aktuálních analýz nepříznivého stavu příjmové stránky státního rozpočtu pro letošní rok navrhlo vládě, aby byly vázány výdaje kapitol v celkově výši 10,2 miliardy korun,“ řekl po jednání vlády premiér Petr Nečas.

Kromě zmíněných úspor vláda zmrazila dalších 1,8 miliardy korun v kapitole Státní dluh a Všeobecná pokladní správa. Ministři také schválili snížení vybraných nároků z nespotřebovaných výdajů o polovinu tj. v celkové výši cca 4 miliardy korun a omezení výdajů na sanaci ekologických škod o 5 miliard.

Podle premiéra se vázání výdajů nebude týkat sociálních mandatorních výdajů a výdajů na aktivní politiku zaměstnanosti, výdajů krytých příjmy z Evropské unie nebo finančních mechanismů a kapitoly Operace státních finančních aktiv. Realizace navržených opatření pomůže zabezpečit deficit veřejných rozpočtů na úrovni 5,3 % HDP.

„Dohodli jsme se také, že nejpozději s projednáváním rozpočtu na příští rok připraví Ministerstvo financí analýzu přijatého opatření a aktualizaci příjmové a výdajové stránky rozpočtu na letošní rok,“ řekl předseda vlády.

„Vážím si podpory předsedy vlády, díky které tento návrh byl nakonec jednomyslně schválen. Všem jsme krátili naprosto stejné procento a pochopitelně při projednávání zákona o státním rozpočtu na rok 2011, kdy vláda bude definovat své rozpočtové priority, se k tomuto návrhu můžeme vrátit,“ doplnil premiéra ministr financí Miroslav Kalousek.

Autor článku

Tiskovka