Polovina firem nevytvořila v horku odpovídající podmínky

28.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Téměř polovina českých zaměstnavatelů nedokázala na pracovišti vytvořit odpovídající podmínky v období horkých letních dnů. Se zajištěním letního provozu na pracovišti bylo spokojeno pouhých 32 procent z tisícovky respondentů dotazníku portálu Jobs.cz.

Pracující v předchozích dnech sužovalo horké počasí, které přecházelo z jednoho extrému do druhého. Celých 45 procent respondentů se vyjádřilo ve smyslu, že jim firma, kde pracují, nebyla schopna v panujících vedrech zajistit na pracovišti odpovídající podmínky.

"Bezplatný pitný režim patří u mnoha společností ke standardním benefitům na pracovišti. Jak ale vyplývá z dotazování, existuje bohužel vysoký podíl společností, kde tomu tak doposud není," uvedla mluvčí provozovatele portálu Jobs.cz společnosti LMC Jana Skalová.

Povinnost poskytnout pitnou vodu na pracovišti upravuje nařízení vlády. Na jeho základě je zaměstnavatel povinen zajistit pitnou vodu nejen pro účely dodržování pitného režimu, ale také pro případy, kdy se zaměstnanec zraní a je třeba poskytnout mu první pomoc. Tropické dny mohou ještě do Česka přijít.

Podle zákoníku práce je zaměstnavatel povinen zajistit na pracovištích takové pracovní podmínky, které umožňují bezpečný výkon práce, odstraňovat rizikové a namáhavé práce a zřizovat, udržovat a zlepšovat zařízení pro zaměstnance, včetně vzhledu a úpravy pracovišť.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT