Dílčí kvalifikace: Komora vyzkoušela již přes 1000 klientů

28.07.2010 | , Hospodářská komora ČR
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


26.7. 2010 V pořadí již 1000. osvědčení o získání dílčí kvalifikace vydala úspěšným uchazečům počátkem prázdnin Hospodářská komora České republiky. Kvalifikační zkoušky pokračují i v letních měsících. Počtem vydaných certifikátů se HK ČR řadí v Česku na první místo. Tím, že jsme jako první překonali tuto symbolickou metu, jsme zároveň dodrželi naše předsevzetí: být jedničkou v ověřování kvalifikací, okomentoval výsledek viceprezident komory Zdeněk Somr.

Mezi profese, jejichž dovednosti a vědomosti autorizovaní zástupci HK ČR přezkoušeli, se nově zařadili elektromechanik a kominík. Do komorou doposud ověřovaných kvalifikací dále patří strážný, detektiv koncipient a dále kvalifikace z nábytkářského průmyslu a gastronomie.

Dílčí kvalifikace reagují na aktuální požadavky trhu práce. Předpokládá se, že význam osvědčení o kvalifikaci bude narůstat, neboť představuje vykonání zkoušky, která předčí svou hodnotu kvalifikaci dokladovanou výučním listem nebo maturitou získanými před mnoha lety. Pro některé obory navíc neexistuje školní vzdělání, takže systém dílčích kvalifikací je jediným způsobem, jak kompetence důvěryhodně ověřit. Některé profese, např. z oblasti bezpečnostního průmyslu, mají dokonce kvalifikační zkoušky jako podmínku výkonu činnosti.

Důležitou skutečností je, že kvalifikace jsou tvořeny ve spolupráci s profesními společenstvy a konkrétními zaměstnavateli sdruženými v sektorových radách (více na www.nsp.cz ). Systém dílčích kvalifikací upravuje zákon o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání (č. 179/06 Sb.).

Hospodářská komora je, pokud jde o zkoušky v rámci zmíněného zákona, největší tzv. autorizovanou osobou. A to nejenom co se týče množství vydaných osvědčení (v současné době už přes 1000 kusů), ale i z hlediska:

  • počtu dílčích kvalifikací, které může zkoušet: 34
  • počtu zkoušejících-autorizovaných zástupců: 82

Z údajů vyplývá, že je vytvořena dostatečná kapacita pro rychlý rozvoj ověřování v jednotlivých kvalifikacích. Bližší informace: www.hkcr.cz/kvalifikace.

Autor článku

Tiskovka  

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT