Džusy z exotického ovoce jsou out

26.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Trh ovocných šťáv klesá od loňského roku. Důvodem pro tento vývoj bylo částečné nahrazení džusů limonádami a také úsporné chování spotřebitelů. Prodejní cena je a zůstává problémem, říká ředitelka marketingu domácího výrobce ovocných šťáv Spitz, Jutta Mittermair. Ovocné šťávy byly vždy spíše dražším produktem.

„Vedoucí postavení na trhu v ovocných džusech zaujímá vorarlbergský výrobce Rauch s tržním podílem 40 % u ovocných šťáv a téměř 70 % u ledového čaje. Obrat v roce 2009 činil 669 milionů euro a v první polovině roku 2010 se vyvíjel stabilně,“ sdělil mluvčí Rauchu Daniel Wüstner.

Přibližně 80 % spotřebitelů dává přednost příchutím jablko a pomeranč, jen 10 % pak multivitaminovým šťávám. Džusy z exotických odrůd ovoce hasí Rakušané žízeň jen velmi zřídka. Celkový trh v Rakousku odpovídá vývojovým trendům společností. Spotřeba ovocných šťáv podle Rakouské hospodářské komory klesla za poslední rok o 7%, prodej nealkoholických limonád s příchutí coly, bylinek nebo citrusových plodů se zvýšil o 0,4 %.

Zpráva převzata z organizace CzechTrade.

Autor článku

Firemni aktualita