Výdaje za potraviny loni klesly, spotřeba se mírně snížila

26.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


V Česku loni z důvodu snížení cen meziročně klesly výdaje na potraviny o 359 korun na osobu. Obyvatel země za ně v průměru zaplatil 22.212 koruny, tedy necelou pětinu svých ročních příjmů. Celková spotřeba potravin se velmi mírně snížila.

Spotřebitelské ceny potravin a nealkoholických nápojů byly v roce 2009 nižší o 3,9 procenta než o rok dříve. Alkoholické nápoje a tabák naopak vlivem zvýšení spotřební daně o 6,5 procenta podražily. To se projevilo pětiprocentní růstem výdajů za ně na 3240 Kč na osobu za rok.

Oproti roku 2008 se snížila celková spotřeba masa a masných výrobků. V důsledku zvýšení cen nastal nejvýraznější pokles spotřeby u hovězího masa (o sedm procent na 9,4 kilogramů). Lidé jedli méně také vepřového a drůbežího masa, přestože jejich ceny mírně poklesly.

Po předloňském poklesu se přibližně o tři procenta na 250 kilogramů opět meziročně zvýšila spotřeba mléka a mléčných výrobků. Spotřeba sýrů, konzumního mléka, ostatních mléčných výrobků i mléčných konzerv vzrostla, mírně se snížila jen spotřeba tvarohů. Zatímco spotřeba másla loni vzrostla a průměrný Čech jej snědl pět kilogramů, konzumace margarínů, olejů i sádla se mírně snížila.

V roce 2009 se snížila spotřebitelská cena výrobků z obilovin, veškerého ovoce, vajec a brambor. Přitom spotřeba obilných produktů a ovoce mírného pásma klesla, spotřeba zeleniny stoupla. U vajec, brambor a jižního ovoce stagnovala. "Je patrné, že spotřebitelská cena konkrétního sortimentu má na spotřebu menší vliv než cena výrobků substitučních a především na spotřebu působí vývoj koupěschopné poptávky," stojí ve zprávě.

Nejvyšší část svých příjmů, o 17 procent více než průměrná domácnost, na nákup potravin dlouhodobě domácnosti důchodců. Důchodci mají ze všech sledovaných skupin nejvyšší hmotnou spotřebu potravin, naopak nejméně vydávají za veřejné stravování.

Naopak nejméně za jídlo utratí domácnosti nezaměstnaných, neboť z úsporných důvodů nejméně potravin nejen jedí, ale při jejich nákupu navíc vybírají ty nejlevnější, vyplývá z dokumentu.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita