Hotelnictví v Moravskoslezském kraji podpoří EU 135 miliony Kč

25.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Rozvoj hotelnictví v Moravskoslezském kraji podpoří Evropská unie dalšími 135 miliony korun. Díky dotaci vzniknou čtyři nové hotely či penziony, dalších devět stávajících ubytovacích zařízení čeká modernizace či rozšíření. Podpořené projekty přinesou na čtyři desítky nových pracovních míst, uvedl Michal Sobek z Regionální rady Moravskoslezsko, která evropské peníze v kraji rozděluje.

Ve čtyřech zcela nových hotelech či penzionech vznikne téměř 100 lůžek. Za většinou z nich stojí soukromé firmy, jedinou výjimkou je tříhvězdičkový hotel nedaleko Jablunkova na Frýdecko-Místecku, který za 31,5 milionu korun postaví občanské sdružení Institut EuroSchola. Hotel nabídne ubytování 30 lidem, jeho součástí budou konferenční a vzdělávací prostory.

Soukromý investor postaví tříhvězdičkový Penzion Hermes v turisty využívané části Krnova na Bruntálsku. Stavbu penzion na Ježníku podpořila EU 15 miliony korun, celkové náklady přesáhnou 42 milionů. Součástí penzionu s 38 lůžky bude také restaurace.

Nový hotel pro náročnou klientelu vznikne v Karlově Studánce na Bruntálsku přeměnou stávajícího lázeňského domu, ve kterém doposud bydlí personál. Přestavba památkově chráněného objektu vyjde na 17 milionů Kč. Přeměna za 7,5 milionu čeká také objekt bývalého motelu v Bystřici na Frýdecko-Místecku, z něhož vznikne dvouhvězdičkový wellness penzion Bajusz pro 12 lidí.

Stávajících devět hotelů či penzionů nabídne po svém rozšíření a modernizaci přes 500 lůžek. Rozsáhle bude zrekonstruováno 99 pokojů v Sanatoriích Klimkovice na Ostravsku, což si vyžádá bezmála 42 milionů Kč, EU pomůže prostřednictvím regionálního operačního programu (ROP) 15 miliony. Stejná dotace putuje na rekonstrukci rodinných chatek u Hotelu Excelsior v Horní Lomné na Frýdecko-Místecku, kde se vylepší i vybavení pro sport a volný čas.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita

Články ze sekce: FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT