Liberecký kraj chce rozdělit půl milionu korun na podporu včelařů

25.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Liberecký kraj chce letos včelařům rozdělit půl milionu korun. Peníze z grantového programu budou určeny především na nákup nových úlů a drobných potřeb, uvedl krajský radní pro zemědělství Jaroslav Podzimek. Kraj včelaře cíleně podporuje už třetím rokem. Potřeby chovatelů ale výrazně převyšují finanční možnosti kraje, proto se letos pravidla pro přidělování dotací zpřísnila.

"V loňském roce jsme rozdělovali 800.000 korun, a přesto jsme museli příspěvky krátit, protože žádosti výrazně převyšovaly naše možnosti. Dotaci nakonec získalo 33 včelařů," řekl Podzimek. Kraj se proto rozhodl zvýšit požadavky na povinnou spoluúčast z původních deseti procent na dvojnásobek. "Navíc bude dotace kraje přednostně poskytována na věci, které nepodporuje v rámci dotačních programů stát," vysvětlil Podzimek. Včelaři tak podle něj nemají možnost dostat příspěvek třeba na zařízení na zpracování medu.

Včelařů i včel v Libereckém kraji i celé zemi ubývá. "Včely jsou přitom nenahraditelné a jejich úbytek se projevuje třeba nižšími výnosy u řepek, ale i u dalších plodin," poznamenal radní. V novém dotačním programu tak mají podle něho včelaři možnost získat prostředky nejen na pořízení včel, úlů a dalšího vybavení, o dotaci mohou požádat i zájmová sdružení třeba na výuku mladých včelařů. "Žádosti budeme přijímat od 1. do 30. září," dodal.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita