Veřejné stavební zakázky se v pololetí propadly na 50 mld. Kč

25.07.2010 | , Firemnifinance.cz
FIREMNI FINANCE - NEPOUŽÍVAT


Celková hodnota veřejných stavebních zakázek se v prvním pololetí 2010 meziročně snížila o 43,6 procenta na 50,2 miliardy korun. Největší propad vykázaly dopravní stavby. Jejich hodnota se propadla o 74,7 procenta na 10,8 miliardy korun. Vyplývá to z nejnovější analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha.

"Data o zadaných veřejných zakázkách za 1. pololetí 2010 potvrzují pokračující trend výrazného snižování nové poptávky veřejného sektoru po stavebních pracích," uvedli výzkumníci. Podle ÚRS Praha jde o nepříznivou zprávu pro vývoj celého stavebnictví v následujících letech. "Prohlubující se pokles v zadávaných zakázkách a postupně ubývající zásoba práce začne od roku 2011 výrazně snižovat rozsah trhu veřejných stavebních prací s negativními dopady do ekonomiky a zaměstnanosti odvětví stavebnictví," stojí v analýze.

Stavebnictví se letos v prvním čtvrtletí dařilo například v Karlovarském kraji. Finanční objem stavebních prací byl 501 milionů korun a meziročně vzrostl o 27,9 procenta. Objem stavebních prací vzrostl také v Jihočeském kraji a v Praze.

Zpráva převzata z ČTK.

Autor článku

Firemni aktualita